רח' הירדן ברמת גן. השעה 8:30 בבוקר. טור מכוניות צפוף במיוחד עומד כל הדרך מרחוב נגבה לדרך אלוף שדה. פחות מ- 2 ק"מ שלוקח לעבור אותם ברגל כ- 20 דקות אך ברכב יכול לקחת חצי שעה. נוסעי אוטובוס פיקחים ובריאים מעדיפים לרדת באחת התחנות ולעבור כמה תחנות ברגל ובכך לחסוך זמן יקר בדרך לעבודה. המצב נמשך בדרך אלוף שדה ובהמשכה – דרך השלום, כאשר באזור עזריאלי התנועה פשוט עומדת. זו תמונת מצב טיפוסית שקיימת כל בוקר בכל הצירים הראשיים בגוש דן ואת רשימת הכבישים העמוסים יכול כל נהג ישראלי לדקלם בעל פה.
בעבר חשבו שבניית כבישים חדשים תפתור את בעיית הפקקים הקבועים. הנהגים הוותיקים בטח זוכרים שבשנות השמונים כאשר פתחו את "נתיבי איילון" חשבו שהכביש רחב הידיים יפתור את בעיות הגישה לתל אביב וממנה. קצת יותר מ- 20 שנה אחרי, ו"נתיבי איילון" פשוט לא עומדים בעומס למרות תוספת הנתיבים והארכתו דרומה (ראשון לציון) וצפונה (הרצליה). בינתיים בנו את כביש 6, כביש 471 (מכבית), כביש 431 ולא מעט מחלפים חדשים. למרות הכול, אין פיתרון. גם את ירושלים וחיפה לא זנחו, וגם שם התמונה הדומה. דומה ששטח לבניית כבישים הולך ואוזל וכמות הרכבים ממשיכה לגדול בקצב שלא מצליח להדביק את היצע הכבישים הנסללים. התוצאה, הפקקים מתארכים, זיהום האוויר גדל, שעות עבודה מתבזבזות והנהגים הופכים ליותר עצבניים ומיואשים.
כאן התעוררה המחשבה לגבי פיתוח אלטרנטיבות של תחבורה ציבורית. רשת הרכבות התפתחה וממשיכה להתפתח בקצב לא רע והיא מחוללת מהפכות בערים בהם פועלת בצורה סדירה. אוטובוסים בינעירוניים מנותבים לכבישים מהירים ונתיבים מהירים, ונפתחים קווים בינעירוניים ישירים. גם לגבי התחבורה העירונית והפרברית יש חשיבה שמתבטאת בניסיון לרה-ארגון של מערכת שלא השתדרגה במשך עשרות שנים כדי ליצור מערכת יעילה יותר. עדיין יש כמה בעיות בתכנון התחבורה הציבורית בישראל.
ראשית, מרבית מתכנני התחבורה הציבורית אינם נוסעים בתחבורה הציבורית ולא יכולים לראות את המצב בעיניים שלהם. שנית, ובאופן קשור לסיבה הראשונה, תכנון התחבורה הציבורית בישראל מבוסס על מודלים תיאורטיים שאולי יפים על הנייר אבל מוצלחים הרבה במבחן התוצאה. שלישית, התוכניות התחבורתיות מבוססות על תפיסות מקובעות כמו חוסר ביקוש לתחבורה ציבורית בלילה, ששכונות מבוססות לא צריכות תחבורה ציבורית ועוד. ורביעית, רפורמות תחבורתיות אינן חפות מאינטרסים זרים של גורמי שלטון שונים, והאינטרסים האלה מובילים לעיתים להחלטות שפוגעות במשתמשי התחבורה הציבורית.
לאור הבעיות האלה, ולאור חוסר התייחסות ממוקדת לתחום החשוב של התחבורה הציבורית בישראל של ארגונים סביבתיים, החליטו קבוצת אנשים מפורום תחבורה ציבורית ב"תפוז אנשים" להקים קבוצת פעולה חדשה בשם "תחבורה בדרך שלנו". את החזון המפורט של היוזמה נציג ברשומות הבאות, אך עיקר הפעילות של הקבוצה תתקיים בשני מישורים. המישור הראשון, יתמקד בהעלאה לסדר היום של רעיונות שעשויים לשפר את האטרקטיביות של התחבורה הציבורית בישראל. המישור השני הוא מענה מעשי לתוכניות תחבורתיות הקיימות בשטח. בשלב הזה התוכנית העיקרית שנתייחס אליה היא רה-ארגון התחבורה הציבורית בגוש דן. תוכנית זו הולכת לשנות מהיסוד את המערכת שהאנשים מכירים במשך עשרות שנים, ואנו נהיה שם כדי ללוות את התוכנית לשלביה ולהיות "מורה נבוכים" של משתמשי התחבורה הציבורית בגוש דן.
"תחבורה בדרך שלנו" מורכבת מאנשים פשוטים שכולם משתמשים באופן שוטף בתחבורה הציבורית. ככאלה כולנו מכירים את הבעיות והמצוקות של אמצעי זה יום יום. לכן נעשה כל מה שביכולתנו על מנת לתרום כמה שיותר לשיפור התחבורה הציבורית. בלוג זה יהיה חלוץ ההסברה של היוזמה, וישמש גם כאמצעי מידע לאזרח הפשוט שמשתמש או רוצה להשתמש בתחבורה הציבורית.
יוזמה זו עדיין בחיתוליה. לכן אנחנו זקוקים לאנשים שיתרמו בתחום. אז אם גם אתם רוצים לתרום ליוזמה חדשנית זו, ובמיוחד אם אתם בעלי מצלמת וידאו דיגטלית או מבינים באופן בסיסי בתוכנות גרפיות, ויש לכם מעט זמן, מקומכם איתנו. כל מה שאתם צריכים הוא לשלוח מייל ל- tachbura.now @ gmail.com ונשמח לצרף אתכם איתנו.
יוזמה תחבורתית חדשה נולדה
2 תגובות
התגובות סגורות
למה אתם לא פועלים גם כנגד קווי המהדרין?
http://healworlds.blogspot.com/2011/05/blog-post_21.html
קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךסיפורו של ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל - ההתחלה | תוכן פלוס