בזמן האחרון הצבעתם לסקר נוסעים במלאת חודש להפעלת קו 1. לאחר עיבוד תוצאות הסקר, שבו השתתפו 261 איש, להלן התוצאות. בהזדמנות זו אנו רוצים להודות לכל מי שהשתתף בסקר ותרם למהימנותו.
- שביעות רצון כללית – כשני שליש מהנוסעים מרוצים או מרוצים מאוד מהנסיעה בקו 1 (45% – נתנו ציון 4, 21% – ציון 5). רק 13% אינם מרוצים מהקו. מדובר בנתוני פתיחה טובים הרבה יותר מאלה של "המטרונית" בחיפה או הרכבת הקלה בירושלים. הדבר כנראה נובע מהשיפורים הרבים ביחס למצב הקיים באוטובוסים בגוש דן (ראה ממצאים נוספים להלן) ומכך שהשינוי בשלב זה אינו חד כמו שהיה בירושלים או בחיפה.
- שביעות רצון גבוהה במיוחד נרשמה במדד מהירות הכניסה לאוטובוס (83%, מתוכם 54% מרוצים מאוד) שרבים גם ציינו בשאלה הפתוחה כיתרון הגדול של הקו לעומת הקווים האחרים. שביעות רצון מופגנת נרשמה גם מכריזה באוטובוס (74% מרוצים או מרוצים מאוד), מסך המראה את שמות התחנות (75%), וניקיון האוטובוס (88%).
- התדירות הגבוהה של הקו תורמת לשביעות רצון של הנוסעים, במיוחד בימי חול (68% מרוצים או מרוצים מאוד). בשעות השפל לעומת זאת (ערב, שישי ומוצ"ש) נרשמה שביעות רצון בינונית לרוב עם חלוקה שווה פחות או יותר בין המרוצים (36%) ללא מרוצים (34%). ואכן תדירות של 12-15 דקות ביום שישי ו- 20 דקות במוצאי שבת אינה גבוהה מספיק לקו ראשי זה ורצוי לתגברה כבר כיום.
- נתונים מפתיעים לטובה נרשמו בסעיף הצפיפות כאשר 52% מרוצים או מרוצים מאוד ממידת הצפיפות. ככל הנראה התדירות הגבוהה והעובדה שהקו הושק בחודש אוגוסט שבה הצפיפות באוטובוסים נמוכה מהרגיל באופן מסורתי תרמו לציון הגבוה. מעניין יהיה לראות האם נתונים אלה יישארו גם בסקר המעקב בעוד מספר חודשים (ואכן בספטמבר הגיעו לארגון מספר תלונות על צפיפות קיצונית).
- באופן כללי הנוסעים מרוצים מנוחות המושבים (59% שביעות רצון) אך פחות מנוחות העמידה באוטובוס (49%). עניין מיעוט המושבים חזר מספר פעמים בתשובות על השאלה הפתוחה בעניין החסרון הבולט של הקו.
- מהירות הנסיעה – בעניין זה נרשמת שביעות רצון מתונה של הנוסעים (41% שביעות רצון). לשאלה האם זמני הנסיעה התארכו או התקצרו לעומת המצב הקודם, שהוא נתון המפתח להצלחת הקו התשובה הנפוצה הייתה שזמני הנסיעה לא השתנו מהותית (42%), כאשר 31% מהנוסעים ענו כי זמני הנסיעה התקצרו במעט, ככל הנראה עקב העלייה מכל הדלתות והדילוג על הנהג. מתצפיות שערך הארגון בחודש הראשון להפעלה נראה שתוצאות כאלה אכן תואמות את המציאות. יחד עם זאת, אי אכיפה מספקת של נתיבי התחבורה הציבורית, אי פתיחת מקטע סגור של הנת"צ המופרד בפתח תקווה וחניית אוטובוסים של חברת "אפיקים" בתחנות הקצה במכון מור בז'בוטינסקי פינת שנקר בפתח תקווה גורמת להאטת מהירות הנסיעה שהיא קריטית להצלחת הפרויקט.
- סוגיית התשלום – אף ששאלה זו לא נשאלה בסקר היו לכך התייחסויות רבות לחיוב ולשלילה בשאלות הפתוחות. לחיוב צוינה האפשרות לטעון ולשלם בכרטיס אשראי, שהוא בהחלט חידוש מתבקש. לשלילה צוין הסרבול בתשלום במזומן והעובדה שהמכונות אינן מחזירות עודף.
- תנאי המתנה בתחנות – מכל המדדים הנתון השלילי ביותר נרשם בסעיף זה, כאשר 52% הביעו שביעות רצון נמוכה מתנאי המתנה בתחנות ורק 21% הפגינו שביעות רצון גבוהה. אכן תנאי ההמתנה בתחנות אינן תואמות את המצופה לתחנה בקו מתקדם. בפרט ישנן בקו תחנות עמוד (בפרט ביפו), תחנות ללא מידע סטטי המתחייב על פי החוק ובמרבית התחנות טרם הותקן שלט אלקטרוני המראה את זמן ההגעה המדויק של האוטובוס (ובאלה שמותקן יש לעיתים תקלות תקשורת). באופן כללי, תחנות ההמתנה לקו המקדים לא שונות מתחנות של קווים "רגילים".
- מכיוון שהקווים שנוסעים במסלול החופף (כגון קו 51 ו- 42) לא בוטלו בשלב זה נשאלה שאלה בנוגע לבחירת הנוסע במידה וקו 1 והקו הקודם יגיעו יחד לתחנה. בשאלה זו נרשמה העדפה מובהקת לקו 1 עם 56% מהעונים, לעומת 21% שיעדיף להשתמש בקווים הקודמים (השאר ענו שלא משנה להם). הנתון מצביע על רמת אמון התחלתית גבוהה בפרויקט.
לסיכום: נתוני הסקר הראו כי קו 1 זוכה לקרדיט אצל רבים מציבור הנוסעים. המשתמשים ציינו לטובה במיוחד את מהירות הכניסה לאוטובוס, השילוט והכריזה, ניקיון האוטובוס, נוחות המושבים, התשלום באשראי והתדירות ביום חול. יחד עם זאת, ציון טעון שיפור ניתן למהירות הנסיעה, סוגיית התשלום במזומן, ובמיוחד תנאי ההמתנה בתחנות.
השבחים שהרעיפו הנוסעים על מהירות הכניסה לרכב והאפשרות "לא להתעסק עם הנהג" (ניסוח זה הופיע ברבות מהתגובות לשאלה הפתוחה) מחייב התייחסות. לאור זאת, מומלץ להרחיב את פרקטיקת הכניסה מכל הדלתות לקווים רבים ככל האפשר, ולא רק לקווים מהירים. הדבר מקובל ברבות ממדינות העולם זה שנים רבות, ומפליא שבישראל דבר בסיסי כזה נמצא עדיין בחיתוליו.
מהצד השני, על מנת שהקו יצליח יש לאפשר באופן פעיל נסיעה חלקה של הקו בנתיבי התחבורה הציבורית על ידי סילוק מפגעים כגון רכבים נוסעים וחונים ואוטובוסים שחונים בכמה מהתחנות ללא אישור. כמו כן יש לפתוח בהקדם את חלקו הסגור של נת"צ מופרד בפתח תקווה וכן לטפל בסביבת ההמתנה לאוטובוסים תוך דגש על סככות ההמתנה, מידע סטטי ושלטי מידע אלקטרוניים.