עדכון 6.1.2015 – בעקבות החשיפה שלנו בפוסט זה, עבדו מנהלי אתר הרכבת ותיקנו את העיוות במסגרתו לא הוצגו אפשרויות רכישת חופשי חופשי וחופשי יומי בהתאם לרפורמה. מעתה ניתן לראות את כל האפשרויות הרלוונטיות לרפורמת התעריפים. גם באפליקציה של הרכבת כל האפשרויות מוצגות. נמשיך לעמוד על הדופק, ואם נתקלתם בתקלות, בעיות או אי סדרים מעין אלה, דווח לנו!
רפורמת התעריפים ברכבת ישראל, המפעילה הגדולה ביותר שצריכה להתמודד עם עשרות שינויים בעקבות יישום תכנית התעריפים והכנסת סוגי כרטיסים תקופתיים חדשים לשימוש, מתעוררת ליום ראשון לא קל. בד בבד עם יישום תכנית התעריפים, חנכה רכבת ישראל תחנה חדשה באופקים ועמה הבשורה המשמחת, המאפשרת לתושבי אופקים נסיעה מהתחנה העירונית בהצגת תעודת הזהות. אבל לתושבי העיר חיכתה הפתעה לא הכי נעימה. תושבים חרוצים שמיהרו להטעין כרטיסים תקופתיים חדשים אצל מפעילי התחבורה הציבורית, הכוללים את השילוביות עם הרכבת, הופתעו לדעת שכיוון שעשו זאת, יאלצו בכל פעם לגשת לקופה בתחנת הרכבת ולקבל כרטיס נסיעה חד פעמי. זאת כיוון שרק מי שהטעין חוזה באמצעות רכבת ישראל יכול ליהנות מנסיעה ללא עיכובים. אבסורד, לא? תהליך דיגיטציה של אמצעי התשלום שאמור לייתר את ההגעה לקופה, לא עובר את המשוכה הקלה לשנת 2016.
ולעניין עצמו: אז מה הסיפור של רפורמת התעריפים ברכבת ישראל בעצם? במקום לפשט את המידע לנוסע, מקשים על הנוסע. משמיטים מידע רלבנטי, אין רובריקות עדכניות של תמחור והמידע לא מרוכז נכון ומבלבל את הנוסעים: הנה דוגמאות די מייצגות
- כל מי שיבצע חיפוש נסיעה מתחנת רכבת אחת לשנייה (בתוך גבולות מטרופולין), מקבל אופציה לרכישת נסיעה בודדת, הלוך ושוב, כרטיסיה, חופשי גמיש 7 וחופשי גמיש 30. אין שום רובריקה של חופשי יומי! הנוסע לא יוכל לקבל את המידע על עלות חופשי יומי בדרך זו.
- פורסם קובץ PDF על ידי הרכבת בו מוצגים כרטיסי חופשי חודשי משולבי אוטובוסים בין המטרופולינים הגדולים ובין קרית גת למטרופולינים הגדולים. בקובץ נחשפים עיוותים קשים. באתר הרכבת, באשף תכנון הנסיעה, יופיע חופשי חודשי לרכבות בלבד בין באר שבע להרצליה בעלות של 908.50 ש"ח. לעומת זאת, בקובץ ה-PDF מופיע לחופשי חודשי בין באר שבע לגוש דן והשרון שמשולב באוטובוסים בגוש דן והשרון (אזור 1 ואזור 2.1) בעלות של 730 ש"ח לחודש. חיסכון של 180 ש"ח שלאיש הפשוט אין שום דרך לדעת עליו.
אז איך גורמים עוולה צרכנית לנוסע? חופשי חודשי בין באר שבע לכפר סבא (רכבות בלבד) או בין באר שבע להוד השרון עולה 1069 ש"ח. לעומת זאת, החופשי חודשי שמשולב באוטובוסים בגוש דן והשרון שעולה כאמור 730 ש"ח. כך לא מנגישים את המידע לנוסע. - שימו לב. כל מי שיחפש את לוח זמני הרכבות בין באר שבע לכפר סבא או הרצליה וכו', לא ייחשף למידע זה. באתר הרכבת מחפשים את לוח הזמנים על פי תחנת מוצא ותחנת יעד. לאחר בחירת הנסיעה, לוחצים על "לצעד הבא" ונפתחת רשימת עלויות הכרטיס הבודד, הלוך ושוב, גמיש 30 וכו'. הגמיש 30. במקרה זה חופשי חודשי בין באר שבע לכפר סבא או הוד השרון עולה 1069 ש"ח בנסיעה לרכבת בלבד, יותר מ400 ש"ח מהכרטיס המשלב גם את האוטובוסים. חופשי חודשי לרכבות בלבד בין באר שבע לתל אביב יעלה 724.50 ש"ח בעוד המשולב אוטובוסים יעלה 5.50 ש"ח יותר, קרי 730 ש"ח.אז מדוע להציג כרטיסי נסיעה יקרים יותר? מדוע לא לבטלם ולהציג את כרטיסי הנסיעה הזולים יותר?
מדוע לא מופיעה רובריקה לבדיקת העלות של חופשי יומי? אין זה הגיוני להציג לנוסע כרטיס נסיעה בודד בין פתח תקווה לראשו לציון בעלות של 27.50 ש"ח כשחופשי יומי עולה 16 ש"ח!
רוצים לקרוא עוד על כרטיס החופשי היומי ומדוע רכישתו עדיפה על פני כרטיס הלוך ושוב ובמקרים רבים אף על פני כרטיסיה בודדת? קראו כאן
4. קרית גת לא כלולה ברפורמת התעריפים. כך יצא מצב בו רכישת חופשי חודשי המשולב לרכבות ואוטובוסים בין אשקלון וקרית מלאכי והסביבה לכל אזור מטרופולין הדרום (לא רק לבאר שבע), עולה 415 ש"ח. לעומת זאת, חופשי חודשי רכבתי בין קרית גת לבאר שבע עם אוטובוסים בבאר שבע בלבד עולה 582 ש"ח. ביקורת קטנה גם למשרד התחבורה, שאינו יכול לטעון לאי הכללתה של קרית גת ברפורמה בטענה תקציבית. מדוע יישובים רחוקים יותר כן וקרית גת לא?
[gview file="https://www.tachbura.org/wp-content/uploads/2016/01/חופשי-חודשי-משולב-אוטובוסים-לנסיעה-בין-מטרופולונים.pdf"]
לסיכום: רפורמת התעריפים ברכבת ישראל מבטיחה הרבה אבל כרגע נסתרת מעיני הציבור. אנו רוצים להאמין שמדובר באי התאמה טכנית של האתר בזמן וחוסר תשומת לב מספקת מצד אנשים שאחראים על הנושא. אנחנו, ב"תחבורה בדרך שלנו", נהיה בכל מקרה עם האצבע על הדופק ונעמוד על הזכויות הצרכניות של נוסעי התחבורה הציבורית בישראל כדי שהרפורמה לא רק תבטיח אלא גם תקיים.