מסילה רביעית באיילון
ארגון הנוסעים "תחבורה בדרך שלנו" שב ומתריע בשנים האחרונות על הנחיצות של סלילת מסילה רביעית באיילון, ציר שמהווה את עמוד השדרה של כלל רשת הרכבות בישראל, להמשך פיתוח מערך המסילות בישראל.
כבר כעת מגיעה המסילה לקצה גבול הקיבולת שלה, בעוד שלפנינו תכנית פיתוח שאפתנית אשר תוסיף לרשת עוד קווים ותחנות ותגדיל את כמות המשתמשים, תוך הסתמכות על מעבר בצוואר בקבוק של שלוש מסילות בלבד.
המצב בו מתוכננים ונפתחים תחנות וקווים חדשים בצפון ובדרום כפיתרון נקודתי, בעוד פרוייקט המסילה הרביעית, הפיתרון המערכתי, מקודם בעצלתיים, גורם לפקק רכבתי וסתימת המסילה, תוך פגיעה בשירות לכלל משתמשי הרכבת.
הפגיעה בשירות מתבטאת הן באיחורים ועומסים חריגים בקווים ותיקים, והן באי יכולת לספק שירות מלא בקווים חדשים. דוגמה לאחרון צפויים משתמשי הרכבת לחוות כבר עם פתיחת הקו המהיר לירושלים. מדובר בקו הדגל של רכבת ישראל, אשר צפוי לחבר את בירת ישראל עם המרכז הכלכלי שלה, אך עם פתיחתו לא יוכל הקו לפעול בתדירות הנדרשת, עקב הפקק הרכבתי במסילת האיילון.
לפי תכנית החומש של חברת נתיבי ישראל, רק בסוף שנת 2020 יסתיים התכנון המוקדם של ניקוז נחל האיילון (החלופה שנבחרה לאופן ביצוע פרוייקט המסילה הרביעית), כשהתכנון הפרטני וכן כל תהליכים הסטטוטוריים יקחו עוד מספר שנים , מה שיוביל לכך שהבנייה תתחיל בפועל לא לפני שנת 2023/2024.
חשמול רשת המסילות בישראל וכן שדרוג מערכת האיתות, יכולים להקל במקצת על העומס, אך הם לבדם לא יוכלו לסייע בכל הקווים ולא לאורך זמן – לדוגמה המצב בקו הוד השרון – ראשל"צ מערב – באר שבע, קו שבו אין הרבה מרחב תפעולי, כשהמסילות בתל אביב המשמשות את הקו, מצטמצמות משתיים לאחת ומגבילות אותו תפעולית.
הדבר יוצר לאחרונה מתחים בין הרצון של תושבי הדרום לרכבת מהירה יותר ומדלגת, בעוד תושבי דרום גוש דן – חולון, בת ים, ראשון לציון, זקוקים לרכבת פרברית תדירה, להקלה על הפקקים שנוצרו בעידן עבודות הרכבת הקלה וכן עידוד צמצום השימוש ברכב הפרטי בגוש דן. הפיתרון לבעיה הוא רק באמצעות המסילה הרביעית, אשר תאפשר להפעיל קווים מהירים לצד קווים פרבריים בתדירות גבוהה.
לפי תכנית החומש, עבודות החשמול של הקו לירושלים אמורות להסתיים בחודשים הקרובים. כולנו רואים שבשטח המצב לא כך, וטרם החלו העבודות על הקטע בין לוד להרצליה, קטע עמוס וקריטי.
האיחור בחשמול ובפתיחת הקו לירושלים יובילו לאיחור ודאי של חשמול שאר הרשת, וכפועל יוצא סבל מתמשך של נוסעים שלא יזכו להקלה זמנית עד הקמת המסילה הרביעית.
מה צריך לעשות?
- לפעול להפניית משאבים וקיצור זמני התכנון והתהליכים הסטטוטוריים למסילה הרביעית באיילון, אף על חשבון עיכוב פתיחת קווים חדשים לצפון ולדרום. בשלב זה דרוש פיתרון מערכתי, שיקבל קדימות על פני פתרונות נקודתיים של פתיחת תחנות וקווים נוספים על גבי רשת שמגיעה לגבול הקיבולת שלה.
- לבחון הקדמת העבודה על חשמול כלל רשת המסילות, בדגש על מסילות פרבריות (הוד השרון – ת"א – ראשל"צ מערב – אשקלון, ורחובות-בנימינה), מיד לאחר סיום חשמול הקו לירושלים, ואף במידת האפשר, במהלכו.
- לבחון השמשת המסילה המזרחית בקטע קסם-לוד כמסילת גיבוי, עד השלמת המסילה הרביעית באיילון.
איך פעלנו?
- נייר העמדה הוגש לועדת המשנה לתחבורה ציבורית בועדת הכלכלה, ב-27 בנובמבר 2017.
נספחים

אזכורים בתקשורת
- חן דרור, "אשכול רשויות גליל מערבי מתערב בנושא שיקוע הרכבת בחיפה", צפון 1, 24 פברואר 2016.
- משה כהן, "בניתם על הרכבת לחיפה או לקריות בחמישי או בשישי? חשבו מסלול מחדש", מעריב, 11 אפריל 2016.
- יורם לוי, "האם קיצור זמני הרכבת מדרום יפגע בתושבי חולון?", השקמה חולון, 27 יולי 2017.
- איילת רוטה גבאי וחופית כהן אזולאי, "משני צידי המסילה – תושבים נאבקים לשמור על תדירות הרכבת", Mynet חולון, 04 אוגוסט 2017.
- איילת רוטה גבאי וחופית כהן אזולאי, "יוצאים למאבק: בחולון ובת ים עלולים לפספס את הרכבת", Mynet חולון, 05 ינואר 2018.
- אייל עצמון, "חשש: תדירות הרכבות לפתח תקוה תרד בגלל השקת מסילת השרון", Mynet פתח תקווה, 04 יולי 2018.