תפריט סגור

התחבורה הציבורית ביום העצמאות 2012 – חלק ג': קווי חברת "אגד"

לאחר שדנו בקווי חברת "קווים" וקווי חברת "דן" נדון בפעילות הקווים של המפעיל הגדול ביותר, חברת "אגד". בשנה שעברה זכתה אגד לביקורת חריפה על ההפעלה הדלילה של קווים בגוש דן. השנה נבחן בנוסף לגוש דן, גם את הפעלת הקווים בערים גדולות אחרות (ירושלים וחיפה) וקווים בינעירוניים של "אגד". ניתוח הפעילות מראה שדפוסי הפעילות משתנים בהתאם לאשכול ש"אגד" מפעילה כאשר יש אשכולות שנותנים שירות ראוי, ואחרים ובמיוחד חיפה וגוש דן שנותנים שירות רע.

חיפה – בין חצות הלילה לחצות היום תצטרכו להסתמך על רכב

התחבורה הציבורית בחיפה בעייתית הן בערב יום העצמאות ובמיוחד ביום העצמאות עצמו. בערב החג הקווים שממשיכים לפעול עד שעות הערב יסיימו את פעילותם בשעה הקרובה לשעה הרגילה, כלומר לפני חצות, וזאת למרות שבמות הבידור תפעלנה עד שעות מאוחרות יותר. בלילה יפעלו קווי הלילה אך לא נראה שיתוגברו, ומכיוון שבחיפה אין כמעט אוטובוסים מפרקיים, סביר להניח שהמבלים הרבים יצטרכו להצטופף באוטובוס שיצא פעם בחצי שעה.
בבוקר יום העצמאות המצב חמור יותר. מי שרוצה לחזור מהבילוי אחרי שעת סיום קווי הלילה לא יוכל להסתייע באוטובוס שפועל מ- 6 בבוקר כמו שקורה בחלק מהמקרים בתל אביב אלא יצטרך לקחת מונית מכיוון שביום העצמאות האוטובוסים יתחילו פעילותם רק החל מהשעה 12 בצהריים, ולא משנה האם הקו הוא פופולארי או לא, והאם הוא יוצא מאזור בילויים או לא. מצב דומה מתקיים בקווי קריות, קווים בין חיפה לנהריה, וכן בקווים בינעירוניים היוצאים מכיוון חיפה (לכיוון חיפה הקווים הבינעירוניים יוצאים בשעה מוקדמת הרבה יותר). התדירות של הקווים המעטים שיפעלו בחג תהיה בדרך כלל פעם בחצי שעה או 45 דקות, כשבמקרים מעטים תהיה תדירות גבוהה יותר של 20 דקות או אפילו 15 דקות. כלי התחבורה היחיד שיפעל בחיפה לפני 12 בצהריים תהיה הרכבת שתיסע בתדירות של פעם בשעה, ועליה נרחיב בחלק הבא של הסקירה.
המצב שבו העיר השלישית בגודלה בישראל נמצאת בעוצר עד חצות היום הוא מצב מביש ולא מקובל. בניגוד לגוש דן, אין גם לרוב אופציה של קווי "דן" ו"קווים" היוצאים בשעה מוקדמת ואף מוניות השירות בעיר פועלים בצורה דלילה. ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל יעשה כל שביכולתו על מנת לתקן את המצב הבלתי נסבל בימים הקרובים, בתקווה שזה יעזור.

גוש דן – טוב שיש את "דן"

גם השנה פעילות קווי "אגד" הנוסעים לבת ים, חולון וראשון לציון היא בעייתית למדי. כך קו 271 הנוסע מקרית שרת לעזריאלי ולרכבת מרכז יתחיל לפעול ב- 12:30 מכיוון תל אביב ומ- 13:30 מכיוון קרית שרת. קו 71 יפעל רק ב- 15:30 מתל אביב, ו- 16:30 מקניון הזהב, קו 88 ליפו יפעל החל מ- 14:00 מחולון ומ- 15:00 ממסוף כרמלית, ותושבי אזור יצטרכו לחכות עד 15:00 כדי לצאת מהיישוב מכיוון שזו שעת תחילת הפעילות של קו 87. בערב החג קווי "אגד" לאזור יסיימו כהרגלם בסביבות 23:30 ואף קו לא ייסע עד שעות מאוחרות, חוץ מקו 174 לראשון לציון שיפעל עד 0:10. בערב החג גם לא יפעל קו 126 שיסיים פעילותו ב- 19:00 וזאת מסיבה לא מובנת.
אך לא הכל כל כך גרוע, וישנם שני שיפורים בפעילות קווי האוטובוס של "אגד" באשכול זה ביחס לשנה שעברה. הראשון הוא שקווים 126 ו- 171 יתחילו את פעילותם מתל אביב כבר ב- 9:30 ומחולון ב- 10:00 בקו 171 ו- 11:00 בקו 126. בנוסף בעוד שהתדירות במהלך שעות היום תישאר תדירות מחפירה של פעם בשעה, לפחות בשעות הערב (בין 17:00 ל- 18:00 בדרך כלל) היא תעלה לפעם בחצי שעה, בדומה למה שקורה במוצאי שבת. עדיין השירות שנותנת אגד ביום העצמאות נותר בעייתי, וההמלצה היא להשתמש בקווי "דן" שפועלים בחג ועוברים באזור (קווי בת ים, 72/172, 19 בראשון לציון, 43 ועוד) אם הם זמינים במקום המגורים.

ירושלים – שעות פעילות ותדירות סבירה

השירות שנותנת "אגד" בירושלים טוב בהרבה מאשר בחיפה. בערב החג הקווים נוסעים בתדירות של יום חול אך מסיימים מקסימום עד חצות (למעט מספר קווים של חרדים שפועלים עד 1:00). חבל שלא מאריכים את שעות הפעילות של הקווים הסדירים מעבר לחצות. עם זאת, פריסה מעולה של "קווי לילה" אמורה להקל על המבלים בשעות מאוחרות יותר. כמו כן עבור מי שרוצה לבלות בתל אביב תגברה "אגד" את קו 405 שיסע בתדירות של 10 דקות עד חצות ויחזיר את המבלים החל מ- 5:30 עד 8:00 בתדירות של 5-10 דקות (לאחר מכן התדירות תרד ל- 20 דקות). תגבור יינתן גם בקווי ירושלים-מעלה אדומים (174 ו- 179) שיפעלו בתדירות מוגברת בשעות הערב ממעלה אדומים ויפזרו את המבלים החל מ- 6:00.
בחג עצמו מרבית הקווים יפעלו החל מהשעה 7:00 בבוקר. תדירות הקווים תנוע בין 15 ל- 30 דקות, תלוי בקו. גם קווי חרדים מובהקים כגון הקווים לכותל יתחילו את פעילותם בסביבות השעה 7 ולא לפני 5 כמו בימים רגילים. לאור מודל ההפעלה בירושלים נשאלת השאלה במה איתרע מזלם של תושבי חיפה, שלהם יש אותו מפעיל אבל מקבלים שירות גרוע בהרבה. הפתרונים נמצאים כנראה בהנהלת "אגד".

קווים בינעירוניים – תגבור למען המבלים ותדירות מותאמת לביקושים בדרך כלל

הקווים הבינעירוניים יפעלו בחג במתכונת מיוחדת. ראויים לציון תגבור שירות בקווים רבים בשעות הבוקר המוקדמות לטובת המבלים. בין הקווים הבולטים של "אגד" להם יהיה תגבור בשעות הבוקר: קו 300 לאשקלון, קווים 201 ו- 301 לראשון לציון ורחובות (קו 301 ממשיך גם לגדרה, קרית מלאכי ומסיים באשקלון), קו 405 לירושלים, קו 501 להרצליה ורעננה, קו 561 להוד השרון וכפר סבא (מאסף דרך פתח תקווה), קו 641 לנתניה דרך פתח תקווה והכביש הישן, קו 021 לחיפה דרך הכביש הישן וחדרה (יפעל לסרוגין עם קו 641 שלהם מסלול דומה חלקית), וקו 852 לחדרה דרך כביש החוף ופרדס חנה. רק חבל שלמעט מוניות שירות, רק קו 16 של "דן" מאלנבי יהיה רלוונטי למבלים ושאר הקווים לא יחלו לפעול לפני 7:30 ובדרך כלל החל מ- 9:00. קווים רבים יפעלו במתכונת זו או אחרת ובתדירות הדומה למוצאי שבת. בשעות הערב יתוגברו קווים לצפון לטובת החיילים החוזרים לבסיסים. לוחות זמנים מדויקים ניתן לראות באתר של "אגד" או "כל-קו".
מניתוח המצב של הקווים הבינעירוניים נראה שברוב המקרים שעות הפעילות והתדירויות בהחלט תואמות את הביקושים לקווים השונים. האשכול הבינעירוני הבולט לרעה הוא אשכול הקווים שיוצאים מחיפה, שבדומה לקווים העירוניים לא יצאו מהעיר לפני השעה 12 (וזאת למרות שקווים אל חיפה יוצאים בשעות מוקדמות הרבה יותר, למשל 921 שמגיע לחיפה כבר החל מסביבות 8). תושבי חיפה יתנחמו ברכבת (אם יצליחו להגיע אליה) שתיסע פעם בשעה החל משעות הבוקר המוקדמות.

לסיכום

במרבית האשכולות תספק "אגד" שירות ראוי ומותאם לביקושים (אם כי תמיד אפשר לשפר). על רקע זה בולטת עליבותה של התחבורה הציבורית באשכול חיפה, ובמידה פחותה באשכול גוש דן. ונשאלת השאלה, מדוע אין אחידות בין הסניפים אצל המפעיל הגדול הזה. אנו מקווים שכבר השנה לפחות נושא התחבורה בחיפה יטופל לשביעות רצון התושבים.
בחלק האחרון של הסקירה נתייחס לפעילות רכבת ישראל בחג, ולפעילות קווים של המפעילים החדשים: "ויאוליה", "מטרופולין", "סופרבוס", "אגד תעבורה" ואחרים.

20 תגובות

  1. mbcaisr

    מדוע לוחות הזמנים בימים מיוחדים (ימי חג, אבל וכו') אינם נקבעים ע"י משרד התחבורה?
    למה צריך כל הציבור לסמוך על "טוב לבם" של מנהלי חברות התחבורה הציבורית?

          • mbcaisr

            החברות מבקשות להפעיל קווים בלו"ז מסוים, ומשרד התחבורה מאשר?
            או שהמשרד מעביר לוחות זמנים לחברות השונות, בהתאם לקווים השונים? (כפי שהוא קובע את מחירי הנסיעה)

          • ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

            זה מסובך ומשתנה ממקרה למקרה אבל בגדול למפעילים יש אפשרות להשפיע ולתכנן לוחות זמנים, אך בעשור האחרון משרד התחבורה מגדיל את המעורבות תוך שהוא קובע מסגרות פעילות כמו מספר נסיעות והכיסוי הנדרש בכל אחד מהמכרזים החדשים. עדיין ההתערבות היא ברמת המדיניות וברמת המיקרו לרוב משרד התחבורה לא מתערב. השליטה של משרד התחבורה על "אגד" ו"דן" הייתה בעבר קטנה יותר, ו"דן" ו"אגד" התנהגו בכוחניות כלפי המשרד. זו כנראה הסיבה העיקרית להחלטה להוציא את הקווים למפעילים חדשים, כמו גם העובדה שלמונופולים לא היה רצון להתייעל. בסופו של דבר, התוצאה היא שנויה במחלוקת ובחלק מהמקרים יצאה גם לרעת הצרכנים, אבל דבר אחד משרד התחבורה השיג: כוחם של המפעילים, ובתוכם גם הוותיקים נשחק במהלך השנים. ועדיין יש למפעילים מרחב תמרון לא קטן בנושאים תפעוליים כמשרד התחבורה פשוט לא מתערב בעניינים אלה מכיוון שהוא רואה במפעילים "מומחים" ופחות משנה לו מהצרכנים.

  2. קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךהתחבורה הציבורית ביום העצמאות 2012 – חלק ד': רכבת ישראל, "מטרופולין", "ויאוליה" ומפעילים אחרים « ארגון נוסעי התחבורה הציבורית

  3. אלי

    תודה על הסקירה.
    הערות לגבי תח"צ ירושלים – קו 179 אינו נותן שירות למעלה אדומים אלא לפסגות.
    לגבי קו 174 (ירושלים – מעלה אדומים) יש 61 נסיעות יומיות כל יום. אותה כמות בדיוק ביום הזכרון.
    ביום העצמאות עצמו קיצוץ של כ 50% (33 נסיעות)
    בכיוון ההפוך (מעלה אדומים – ירושלים) 69 נסיעות יומיות בד"כ. אותה כמות ביום הזכרון.
    ביום העצמאות עצמו כנ"ל (33 נסיעות בלבד)
    קו הלילה (101) יפעל במתכונת זהה למתכונותו בימי חמישי, מוצאי שבתות וחופשות בית הספר. אין תגבור מיוחד.
    מה דעתך?

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    בתור חיפאי, ולאור המצב שלפחות אני ראיתי מאירועים שונים שנעשו החל ב"צובחוץ" וכלה באירועים נוספים מרבית הנוער/האנשים בחיפה איננו מסתמך על אגד, ולרוב האוטובוסים ריקים מיושבים…
    דיי מובן, שהרי אני ממש לא מתכוון לחכות כחצי שעה בשביל אוטובוס! זה נראה לי לא הגיוני בעליל, שלא לדבר על אלו שגרים בקריות ובערי הלווין של חיפה שעוד צריכים להחליף אוטובוס! ואלוהים יודע מתי זה יגיע…
    לדוגמא – מהפעמים הבודדות לצערי, שלא תבינו אותי לא נכון אני מאוד דוגל בשימוש בתחבורה ציבורית ואף משתמש בה ביום יום, באירועים מסוג זה אני וחבריי היינו מזמינים מונית ספיישל גדולה (10 נוסעים) ולוקחים מס' טלפון של הנהג ומגיעים לאירוע המרכזי… לצערי לא יכולנו לקחת בחשבון לסוע באוטובוס, שלמעשה יוצא יותר זול להשתמש במונית ואף יותר נוח.. אל נא נשכח שהאוטבוס עובר במקומות מרכזיים ויש לו המון תחנות בדרך… למרות שהכבישים בשעות אלו פחות עמוסים.
    לדעתי מדובר במצב של הביצה והתרנגולת… אילו היו הקווים יותר תדירים אולי היו משתמשים בהם יותר, ואילו היו מתשמשים באוטובוסים בהיקף נרחב יותר אולי היו מגדילים את התדירות
    אכן יש מקום של שיפור, אם כי ברור שיש להקנות עדיפות לשימוש בתחבורה הציבורית
    כרטיס חופשי-יומי בחיפה?! בחייאת שמישהו ירים את הכפפה.. הבדיחה של החלפה תוך 70 דק' מצתה את עצמה… אם זה עובד במרכז מדוע שלא יעבוד כאן בחיפה?

  5. תום

    אילו קווים עוברים באזור של מכללת לוינסקי? אני מתכוון באופן כללי, לא מנקודת מוצא מסויימת.

    • ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

      ליד המכללה נמצא מסוף אליו מגיעים הקווים 13, 26, 71 ו- 125.
      סמוך למכללה נמצא דרך נמיר ובו עוברים מספר גדול של קווים מתל אביב לאזור צפון. לא כולם עוצרים שם כך שיש לבדוק במערכת המידע האם לקווים אלה יש נקודת עצירה. הקווים שיש להם תחנת עצירה בוודאות הם הקווים המאספים שנוסעים למרחק קצר. ביניהם הקווים 90, 149, 501 ו- 601. בוודאי יש עוד קווי אקספרס שעוצרים סמוך למכללה בדרך נמיר, לפחות בשביל לאסוף ו/או להוריד נוסעים אבל יש לבדוק כאמור במערכת מידע. בין הקווים האפשריים: 600/605 לנתניה, 852/872 לחדרה/פרדס חנה ו- 910 לחיפה.

  6. קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךהתחבורה הציבורית ביום הזיכרון ויום העצמאות 2014 | ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

התגובות סגורות