מודל ORTAL לנגישות תחבורתית
מבוא
למי המודל מיועד?
רשויות מקומיות ואזוריות, משרדי ממשלה וחברות תכנון וייעוץ תחבורה, המעוניינות ליישם את המודל בפרויקטים לבחינת נגישות משתמשים לתחבורה. להצעת מחיר, יש ליצור עמנו קשר באמצעות טופס הפניה ליצירת קשר. אנא פרטו את פרטי הפרויקט המוצע על מנת שנוכל להתאים עבורכם הצעת מחיר הכוללת את יישום המודל בפרויקט.
מהו מודל ORTAL?
רקע
ORTAL הם ראשי התיבות של Overall Ranking of Transport Accessibility Level או בעברית: דירוג מכלול הגורמים של רמת נגישות תחבורתית. החידוש במודל היא ההתייחסות לגורמים ייחודיים כגון טופוגרפיה שמודלים אחרים כגון PTAL הבריטי או LUPTAI האוסטרלי, לא משתמשים בהם.
כמו כן, המדדים שקובעים את ציון האיכות מותאמים למציאות הישראלית שבה האוטובוס עדיין מהווה הגורם הדומיננטי גם במרחב המטרופוליני, ומערכות הסעת ההמונים הן מעטות.
את מה המודל בוחן?
מודל ORTAL מיועד בבסיסו לחישוב איכות הנגישות מנקודה א' שהיא תחנת האוטובוס או הרכבת בה הנוסע יורד, לנקודה ב' שהיא יעד שאליו הנוסע רוצה להגיע. יעד המטרה יכול להיות בית חולים, מרכז קהילתי, אתר טבע או פנאי ולמעשה כל נקודה שיש לה קואורדינטות מדויקות שניתן לאתר באמצעות ה- GIS או Google Earth.
לאיכות הגישה בין שתי הנקודות ניתן ציון כמותי בין 0 (אין נגישות) ל- 10 (נגישות אופטימלית). הציון הכללי ניתן כממוצע משוקלל בין שני מרכיבים, שלכל אחד מהם ניתן ציון נפרד בין 0 ל- 10.
- ציון כיסוי תחבורתי (TCG – Transport Coverage Grade) – נקבע על בסיס תדירות כלל קווי התחבורה הציבורית המגיעים לתחנה בה הנוסע יורד; ואיכות התחבורה הציבורית למקום. קווי תחבורה ציבורית איכותיים כגון רכבת ישראל, הרכבת הקלה בירושלים או כל מערכת הסעת המונים אחרת מוסיפים ניקוד לציון זה.
- ציון גישה (AG – Access Grade) – נקבע על בסיס מרחק ההליכה מתחנת הירידה אל מקום היעד. גם לטופוגרפיה מרכיב חשוב בציון הגישה. דינה של הליכה מישורית בת קילומטר מחוף הים של תל אביב לדיזנגוף סנטר לא זהה לדינה של הליכה בת קילומטר מחוף הים של חיפה לגנים הבהאיים שמתבצעת בעלייה תלולה.
יתרונות המודל
- המודל מותאם למציאות תחבורתית ישראלית שבה מערכות תחבורתיות איכותיות הן מעטות ולא מפותחות ביחס למדינות אחרות והתחבורה הציבורית העיקרית היא אוטובוס. הסקאלות במודל הותאמו למציאות ישראלית ולכן נחשבות ל"סלחניות" ביחס למודלים אחרים, אך ניתן לשנות אותן בקלות בהתאם לייעוד האתר.
- למשתנים הגיאוגרפים כגון תוואי השטח ושיפוע יש משמעות בקביעת איכות הנגישות, דבר שחסר במרבית המודלים לנגישות התחבורתית בעולם. לכן הוא אפקטיבי במיוחד במקומות שבהם הטופוגרפיה משחקת תפקיד חשוב בנגישות כגון ירושלים וחיפה.
- המודל פותח בתחילה לחישוב נגישות תחבורתית בסביבה דלילת אוכלוסין כמו כפרים או שטחים פתוחים וכן באזורים דלילי תחבורה ציבורית כפרברי המטרופולינים. לפיכך המודל מותאם גם למקומות בהם התחבורה הציבורית היא לכתחילה לא מפותחת כגון ערים בינוניות וקטנות או מקומות מוגדרים מחוץ לערים, אך כאמור אפקטיבי גם לבחינת נגישות במטרופולינים עצמם, תוך התאמות מינימליות.
- מתן ציון איכות כמותי מאפשר בחינה השוואתית של השירות התחבורתי לקטגוריות נבחרות של מקומות כגון השוואת נגישות בין בתי חולים, אצטדיונים, אתרי תיירות, מרכזי יום לקשיש וכדומה. ככזה, המודל מאפשר תכנון שירות אופטימלי לאוכלוסיה מוגדרת שנבחרה לפרויקט.
- מודולריות – חישוב ציון גישה וציון כיסוי תחבורתי בנפרד מאפשר במידת הצורך להתאים כל אחד מחלקי המודל לסוגים אחרים של תחבורה בלי לשנות את הנתונים בחלקים האחרים של המודל. כך למשל ניתן ליישם את המודל במידת הצורך על הגעה ברכב הפרטי תוך שימוש בציון גישה והמרת ציון כיסוי תחבורתי בנתוני זמן הגעה ממוצע ברכב.
מצד שני ניתן לחשב גישה לאתרים באמצעות אופניים תוך המרת זמני גישה ברגל לזמן גישה באופניים באמצעות שינוי בסקאלת ההערכה אך עם השארת ציון כיסוי תחבורתי. באמצעות כך ניתן להשתמש באותם נתונים בצורה רב-שכבתית, כאשר כל שינוי בסקאלה יצריך קידוד חד-פעמי. - פשטות, שקיפות וידידותיות – המודל נבנה באמצעות נוסחאות חשבוניות פשוטות וללא שימוש במתמטיקה וסטטיסטיקה מסובכת. סקאלת הציונים בין 0 ל- 10 מדמה ציונים בבית ספר ולכן ידידותית מאוד לקורא. כל הנוסחאות ודרכי החישוב שקופות וברורות.
יישום מודל ORTAL
המודל יושם בפרויקט מחקרי שהזמינה הקרן הקיימת לישראל מעמותת "תחבורה בדרך שלנו", בשנת 2016, שבחן את רמת הנגישות התחבורתית לאתרי הפנאי והטבע.