בימים האחרונים הסתובבו פעילי "תחבורה בדרך שלנו" במקומות בהם צפויה להתבצע הפעימה השנייה של הרה-ארגון וערכו משאלי רחוב קצרים על מנת לראות האם אנשים בכלל מודעים לשינוי הדרמטי שהולך להתרחש ב- 1 ביולי. להלן לקט מהתשובות שקיבלנו.
(כפר שלם, שיחה עם אישה קשישה)
– האם שמעת שב- 1 ביולי משתנים מסלולי האוטובוסים באזור מגורייך?
– לא שמעתי שום דבר על זה
– את יודעת למשל שמה שהיום הוא קו 16 יהפוך ל- 204 וה- 15 של היום יהפוך ל- 16 ויסע משוק הכרמל?
– מאיפה אתה יודע כל זה?
– אני מ"תחבורה בדרך שלנו", ארגון נוסעי תחבורה ציבורית ובמסגרת הפעילות שלנו אנו מיידעים את האנשים על השינויים.
– אה תודה. אף אחד לא דיבר על זה! אני שואלת את עצמי למה צריך לבלבל ככה אנשים?
– ככה החליטו, מה שבטוח לא אנחנו תכננו ולא אנחנו מבצעים. אנחנו רק מיידעים.
– אוי זה כל כך מסובך. אני כבר אישה זקנה. עד שאני אלמד את המערכת אני אמות כבר.
(רמת השקמה ברמת גג בתחנת ההמתנה לקווים 35 ו- 67, שיחה עם חיילת)
– את יודעת שעוד קצת יותר משבועיים לא יהיה לך יותר קו 35 לבסיס?
– אוי ואבוי! אז מה יהיה לי?
– תצטרכי לקחת קו לסינגלובסקי ומשם לקחת קו 139.
– למה הם צריכים לעשות לנו את זה? לא מספיק גם ככה החיים שלנו מסובכים!
(שכונת רמת יוסף בבת ים, שיחה עם חייל)
– אתה יודע שמ- 1 ביולי קו 143 כבר לא יגיע לכאן?
– וואלה, אז איך אני מגיע לבסיס?
– תצטרך לקחת קו למצבה ומשם יעבור קו 143 ישר דרך דב הוז.
– באמת?
– אבל מצד שני זה יהיה קו סדיר שיפעל במשך כל שעות היום.
– איזה יופי! חבל רק שצריך לקחת אוטובוס נוסף רק בשביל לעלות עליו.
– וזה גם הולך להיות של "אגד"
– לי לא אכפת אבל זה מבלבל אנשים.
(רחוב הרוא"ה רמת גן, שיחה עם גבר בשנות הארבעים לחייו)
– שמעת שהולכים לשנות את הקווים אחרי ה- 1 ביולי?
– שמעתי משהו כזה ולא הבנתי מה משתנה ולמה.
– למשל קו 60 לא יעבור פה יותר אלא רק 61 והקו החדש לקניון איילון והאוניברסיטה שמספרו 33.
– מה עם 67?
– יעבור על בן אליעזר ונגבה וגם לא ייכנס לכצנלסון.
– למה צריך לשגע את האנשים עם השינויים הללו?
(רח' משה דיין בתל אביב, אישה בגילאי ה- 50)
– את יודעת שאמור לשנות את הקווים פה?
– שמעתי שזה יתחיל ב- 15 ביולי.
– זה יתחיל ב- 1 ביולי וקו 9 למשל ישהו את מסלולו דרך עזריאלי.
– לי זה מצוין. איזה קו יגיע לסינימטק ודיזנגוף?
– קו חדש שמספרו 239 ייעשה את המסלול בתדירות גבוהה.
– מה עם קו 16?
– 16 יהפוך ל- 204 ו- 16 החדש יהיה בעצם 15 שיעבור דרך הרחובות הקטנים בשכונות.
– יפה שאתה יודע ומספר אבל הרבה אנשים לא יודעים שום דבר.
לקט התגובות שלהלן ממחיש את חוסר הידיעה או הידיעה הלקויה של הצפוי להתרחש עוד מעט. שבועיים בדיוק לפני הרה-ארגון ומרבית האנשים פשוט לא מודעים שמשהו הולך להשתנות ב- 1 ביולי. אלה שיודעים על עצם הכוונה לשנות משהו לא יודעים מה בדיוק ישתנה וכשמתחילים לספר להם על השינויים פשוט לא מסוגלים להבין למה צריך לשנות להם את הקו. לאזרח הפשוט לא באמת מעניין השיקול המערכתי אלא האם יהיה לו יותר טוב או פחות טוב, ואם נותנים לו תועלת אישית ונקודתית ההתנגדות שלו למהלך פוחתת בהרבה.
איכשהו הגורמים העוסקים בהסברה לא הפנימו את העובדה הזו וגם שבועיים לפני הפרסום בנושא מצומצם. אמנם עננת הסודיות הוסרה ויש אתר יפה שמסביר את השינויים אבל רבים מאוד ממשתמשי תחבורה ציבורית אינם גולשים באינטרנט וגם לא מודעים ליוזמה של "תחבורה בדרך שלנו". חלקם גם לא קוראים את העמודים הפנימיים בעיתונים בהם מופיעים ראיונות עם רותי אמיר ושאר האנשים שמניעים את הרפורמה.
ביום ראשון הקרוב מסך הידיעה אמור להיסדק עם השקת הקמפיין "מי הזיז את הקו שלי" בכיכובו של דב נבון. טרם נחשפנו לקמפיין אבל התחושה שלנו שבתחום ההסברה לציבור נעשה מעט מדי ובעיקר מאוחר מדי. חוסר שיתוף מספיק תמיד היה עקב האכילס של התוכנית, וכשחושפים את התוכנית פחות משבועיים לפני זה לא יספיק בשביל לתת לצרכנים תמונה אובייקטיבית. מטבע הדברים, עיתונים שמחפשים את השלילי ואת הסנסציות מעדיפים לתת את הצדדים השליליים של השינויים (ובאמת לא חסרים כאלה) בלי לדבר על שיפורים שיהיו בגישה בין מקומות שונים כמו רמת גן ואוניברסיטה (קו 33), יפו – דרום מזרח תל אביב (קו 11) או בין תחנה מרכזית תל אביב לגבעתיים (קו 60 החדש). גם עיתוי תחילת הרה-ארגון הוא אומלל. לילה לפני כן יתקיים בתל אביב "לילה לבן" המסורתי שבמסגרתו המון אנשים יבלו בעיר בשעות הלילה והדבר יגרום לעומסי תנועה כבדים. חלק מהאנשים הללו יצטרכו לחזור הביתה ב- 5 בבוקר ופתאום יבינו שבדיזנגוף לא יעברו קווים 1 ו- 2 וכשיפנו אותם לבן יהודה יגלו שהקווים מוספרו 72 ו- 172! מכיוון שהרבה אנשים לא יהיו מודעים לשינוי אפילו אחרי הקמפיין המאסיבי או שיהיו מודעים שמשהו משתנה אבל לא ידעו מה הם ייצרו פשוט אנדרולומוסיה. וכך במקום להתחיל את הרה-ארגון ביום שישי ובראש שקט, ה- 1 ביולי עלול להפוך ל"יום שישי השחור" של התחבורה הציבורית בגוש דן.
אנחנו לא נשארים אדישים ועובדים על דפי הכוונה והסברה המרכזים את השינויים העיקריים לפי אזורים ואת ההגעה בין נקודות מרכזיות לאחר השינוי. הם יהיו משלימים לחוברת שיחלקו הדיילים ובה פירוט מסלולי הקווים. הדפים הללו יעלו לאתר ואתם יותר ממוזמנים להוריד, להדפיס, לשכפל ולחלק לאנשים שאתם מכירים כדי להפחית את הבערות בנושא.
דיילים ללא הפסקה (וגם ללא הכשרה)
בשבועות האחרונים התקיים מבצע גיוס דיילים לחלוקת חוברות והכוונת הנוסעים. את מבצע הגיוס המאסיבי מתבצעת חברת כוח אדם ומטבע הדברים רוב העובדים יהיו צעירים לפני או אחרי צבא או מובטלים שמצאו להם עבודה זמנית. סביר להניח שרובם אינם מבינים בתחבורה ציבורית מעבר להתמצאות באזור שלהם. הדבר לא מונע מחברת כוח האדם לתת להם הכשרה לתפקיד במשך שעתיים בלבד. ואחרי זה, עם מיומנות לקויה שלא באשמתם יצטרכו המסכנים לעמוד 6 או 12 שעות תחת השמש הקופחת של יולי, להרגיש אובדי עצות ולקבל טענות ואף האשמות הנוסעים המתוסכלים כאילו הם אלה שאחראיים לרפורמה. וכל זאת בשכר של 24 ש"ח לשעה. ומתי ייראו הדיילים בתחנות? ב- 28 ביוני, שלושה ימים לפני תחילת התוכנית (אלא אם כן אנו טועים)! ככה עושים הסברה? אחרי זה שלא יתפלאו שזה יתפוצץ בפרצוף ליוזמי הרפורמה.
ב- 1 ביולי יש רה-ארגון! באמת? לא ידעתי!
תגובה 1
התגובות סגורות
מסקנה: לא מלעיטים את הציבור במאפה לא אפוי. גם אם היה כתוב במתכון הממומצא "להוציא מהתנור ב 1.7.11". יהיו כאבי בטן ושילשולים רבתי.
הצטרפו לדרישת ועדי שכונות לשנות מועד הפעלת התוכנית עד לאחר תהליך "שיתוף ציבור" עם כל התיקונים הדרושים.