היום התקיים בכנסת יום איכות הסביבה, יום בו התקיימו דיונים הקשורים לאיכות הסביבה בוועדות השונות של הכנסת. יו"ר "תחבורה בדרך שלנו", דני קומיסר, השתתף היום בישיבה מיוחדת של ועדת הכספים של הכנסת (בראשותו של ח"כ משה גפני) שעסקה במתן תמריצים לתחבורה ציבורית. בין הדוברים הרבים שהעלו את הצורך בתחבורה ציבורית יעילה שמחברת בין המרכז לפריפריה ונותנת מענה לפקקים בתוך הערים עלו גם הצעות מעשיות. חבר כנסת ניצן הורוביץ (מר"צ) העלה את ההצעה לבטל את "הקו האדום" של הרכבת הקלה בטענה שמדובר בבזבוז כסף גדול ובעיקר בשנים של חפירות שיכבידו על תושבי העיר בדומה למה שקרה ("הרכבת הקלה כבדה על תושבי הערים") ובמקומה להפעיל מערכת עתירת נוסעים משוכללת באמצעות אוטובוסים (BRT). נציג "מגמה ירוקה" הציע להגדיל את כמות נתיבי התחבורה הציבורית, וח"כ דב חנין (חד"ש) הציע הצעה מקורית: לנצל את הרה-ארגון בגוש דן בשביל להפעיל את התחבורה הציבורית בחינם במשך השבועיים הראשונים של הרפורמה. בין לבין עלה יו"ר "תחבורה בדרך שלנו" להצגת עמדה קצרה. הנושא שהועלה לדיון: התדירות העלובה של האוטובוסים בשעות השפל, ובפרט בשעות הערב ומוצאי שבתות. על מנת להדגיש את הנקודה השתמשתי בחלק מהתגובה שהועלתה על ידי הגולש שהציג את עצמו כ"נוסע מתוסכל". להלן נוסח התגובה המלא.
"התחבורה הציבורית בשעות הערב היא פשוט שערוריה. אני עובד באופן קבוע עד שעות מאוחרות (8-9 בערב), אם אני לא יכול להסתמך על תחבורה ציבורית סבירה כדי לחזור מהעבודה, אני לא אסתמך עליה גם בדרך לעבודה. במקרים רבים הקוים שפועלים בלילה עד שעות מאוחרות, הם קווים "מאספים" שאורך המסלול שלהם מאריך את הנסיעה בזמן רב. התוצאה היא שעדיף לי להגיע בפקקים של הבוקר למשרד במכונית (מאריך את משך הנסיעה בכחצי שעה) מאשר לחכות לאוטובוסים לכל כיוון, מה שמשמעותו נסיעה של לפחות שעתיים ביום"
בשתי מילים: מילים כדורבנות. וכמו שמרגיש אותו נוסע מתוסכל מרגישים אנשים רבים אחרים שמעדיפים להיצמד לרכב שלהם ולא לחכות למעלה מחצי שעה לקווים כמו 9, 17, 25, 46, 60, 61 ועוד קווים שבשעות היום נחשבים תדירים אך בשעות הלילה התדירות שלהם יורדת מאוד. אין אנו טוענים כי גם בלילה התדירות צריכה להיות פעם ב- 5-10 דקות אבל תדירות של פחות מ- 30 דקות, ובמקרה של כמה מהקווים הללו גם פחות מ- 20 דקות היא לעג לרש ולא מעודדת את השימוש בתחבורה הציבורית. בתגובה טען מנהל אגף בכיר תחבורה ציבורית, מר יהודה אלבז, כי במסגרת הארגון מחדש נעשה שיפור בתדירות הקווים. האמירה הזו איננה מדויקת מכיוון שאמנם בקווים רבים מאריכים את שעות פעילות הקו (שהוא דבר מבורך מאוד כשלעצמו) אך התדירות באותן שעות היא נמוכה מאוד, ובמקרים לא מעטים אף נמוכה יותר מהיום. סוגיה נקודתית, אך מעצבנת נוספת שהועלתה היה סיום פעילות קווי הלילה בגוש דן בשעה 3:30 בלילה, בעוד שהאנשים נוהגים לבלות עד שעות מאוחרות הרבה יותר. ממשרד התחבורה נמסר כי נושא הארכת פעילות קווי הלילה תיבחן ותישקל לחיוב, ועכשיו נותר לחכות איזה מהבקשות הללו יתממשו.
לסיום, ברצוננו להביא את נוסח נייר העמדה שהועבר על ידי יו"ר "תחבורה בדרך שלנו" ליו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, ולחברים אחרים בוועדת הכספים.
הנדון: העלאת תדירות תח"צ בשעות השפל – נייר עמדה של "תחבורה בדרך שלנו"
- "תחבורה בדרך שלנו" הינו גוף צרכני המייצג את נוסעי התחבורה הציבורית בישראל. מטרתו של הארגון היא שיפור מצב תחבורה ציבורית באמצעות שיפור בתדירות, כיסוי, נגישות, מתן מידע אמין וזמין וטיפול הולם בתלונות הצרכנים.
- לדעת "תחבורה בדרך שלנו" אחד הגורמים המרכזיים המונעים גידול בכמות הנוסעים בתחבורה הציבורית הוא תחבורה ציבורית לקויה בשעות שאינן נחשבות שעות יוממות. מדובר בעיקר בשעות הערב, ימי שישי ומוצאי שבתות בהן תדירות הקווים נמוכה ובעקבות כך הנוסעים שאינם "קהל שבוי" מחפשים פיתרונות ברכב הפרטי.
- תדירות נמוכה יותר של תחבורה בשעות שאינן שיא היא טבעית עקב ביקוש נמוך יותר לתחבורה בשעות אלה. עם זאת, קווים רבים פועלים בתדירות של 45-60 דקות בשעות הערב. תדירות זו אינה מעודדת אנשים להשתמש בתחבורה הציבורית. יתר על כן, ברגע שזמינות האוטובוסים נמוכה כל כך בשעות השפל, מרבית האנשים לא ישתמשו בתחבורה הציבורית גם בשעות השיא ובכך עוד רכבים נוספים לכבישי ישראל עם כל ההשלכות השליליות לכך.
- הסיבה העיקרית לחוסר הרצון לספק תדירות ראויה בשעות השפל הוא תקציב וסובסידיות מוגבל ממשרד התחבורה. מטבע הדברים, מפעילי התחבורה הציבורית מעדיפים להשקיע את התקצוב בהעלאת כמות הנסיעות בשעות השיא, מה עוד שהתשומות בשעות הערב ובמוצאי שבת יקרות יותר מאשר בשעות היום בימי חול. טענה נוספת של חוסר ביקוש בשעות אלה איננה מדויקת מכיוון שבתחום התחבורה ההיצע יוצר את הביקוש כאשר הגדלת הזמינות משכנעת אנשים רבים לעזוב את הרכב הפרטי לטובת התחבורה הציבורית.
- ועדיין, בעידן מחירי הדלק הגואים והכדור הארץ המתחמם עידוד השימוש בתחבורה הציבורית הוא השקעה כדאית שתניב פירות הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. לפיכך ארגון "תחבורה בדרך שלנו" ממליץ להקצות משאבים על מנת לאפשר להפעיל אוטובוסים בתדירות גבוהה יותר מהיום בקווים עירוניים ופרבריים. ההמלצה של "תחבורה בדרך שלנו" היא לקבוע תקנה של תדירות מינימאלית של פעם ב- 30 דקות בכל שעה ביום כל עוד מדובר בקו עירוני או פרברי מובהק העובר בעיר המונה מעל 100 אלף תושבים. כמו כן יש לבחון תמריצים כספיים למפעילי תחבורה ציבורית על מנת להאריך שעות פעילות של קווים שמסיימים את השירות בשעות מוקדמות ו/או לא פועלים במוצאי שבתות במקומות בהן אין חלופות הפועלות בימים אלה.
ביקור זה היה הראשון, אך בוודאי שלא יהיה האחרון במקדש הדמוקרטיה הישראלית. "תחבורה בדרך שלנו" תמשיך לפעול למען צרכני התחבורה הציבורית גם אצל מקבלי ההחלטות, שיבינו שגם אצל אוכלוסיה זו יש ארגון צרכני אמיתי שמייצג אותם.
נראה שעולם תכנון התחבורה לשנים הקרובות שבוי בקונספציה שלא ניתנת לפיצוח – החלפת קווים והזנה היררכית (רכבת קלה, BRT, קווים מזלג וכו'). מערכת התחבורה בירושלים עוברת למודל כזה והרה-ארגון הענקי של גוש-דן מתבסס על כך. כדי להבין את תפיסות העומק של מתכנני התחבורה אנו יכולים לנתח את הראיון שנעשה עם רותי אמיר האחראית בנתיבי איילון על תחום התח"צ והתכנון החדש בגוש-דן.
http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/248/932.html
דווקא כיום עם התפחות טכנולוגית מדהימה ועולם מערכות-מידע משוכללות ורשתות המונים ענקיות (croud-soursing) ניתן לפתח תחבורה ציבורית-פרטית לפי דרישה מדויקת – שהאוטובוס ירדוף אחרי ולא אני אחריו!
לדברי רותי אמיר: "בלונדון איש לא מעלה על דעתו שצריך להיות קו ישיר שיחבר כל פרבר לכל אתר מרכזי בעיר. המערכת מבוססת על החלפות קווים"
ואכן, בלונדון תכננו את מערכת התח"צ בשנות השמונים, אז עוד תיאמו פגישות ואירועים בטלפון מהבית, קבעו זמן מראש, עם שעת גג, והרבה פאשלות איחורים ואי-נעימויות, כמו באוטובוסים של היום. כיום ניתן למצוא את הצרכים המדוייקים של כולם בעזרת מערכות מידע מתוחכמות – אם כל "פאקט" באינטרנט מגיע ליעדו במהירות גם כל נוסע יגיע למחוז חפצו במהירות.
מוסיפה אמיר: "לעשות שיתוף ציבור במובן הקלאסי בתחום התחבורה הציבורית זה כמעט בלתי אפשרי. זה התחום הכי Nimby ("לא בחצר האחורית שלי" – א.ל) שיש. כל אחד רוצה שהאוטובוס יביא אותו בדיוק ליעד"
כן! שיתוף זה מה שהולך היום! שיתוף זה הכל! רשתות חברתיות שוות מאות-מיליארדים! הכל בלוף?! למה שאני לא אגלה עוד עשרה אנשים מהרחוב שלי שעובדים באותו אזור ויוצאים באותה שעה והסעה פרטית תאסוף אותנו? למה כל קו, תחנה ולו"ז חייב להיות מפוקח? למה אין חופש ליזמות פרטית בתחום התחבורה?
עוד טענה של אמיר – הציבור משוגע! לכל אחד יש דרישות: "יש כאלה שהקו שבדיוק הביא אותם מהבית עד העבודה ישתנה, אבל אין מה לעשות, ול-50 אנשים אחרים המסלול החדש של הקו יותר מתאים"
אכן, להמונים יש את הצרכים שלהם! אבל אין שום סיבה שלא נספק אותם. שהרגולציה תעסוק בהגבלת שימוש כלי רכב פרטיים מזהמים ומצופפי כבישים ותאפשר למי שנוסע יחד דרכים חופשיות, נתיבים מהירים והטבות מס.
"מפת האוטובוסים של גוש דן סבוכה כל כך", אומרת אמיר בחיוך, "והיו כאן כמה חבר'ה שבמשך שבוע למדו אותה בעל פה, ובכל זאת נכשלו בבחינה שעשינו להם".
הלוואי! שאף אדם לא ידע לעולם את מפת האוטובוסים וההסעות של גוש-דן! יש שם יותר מדי אנשים כדי לפקח עליהם!
ולסיום הוכחה לחוסר ההבנה של תפקידה הציבורי של מערכת התכנון כאחראית על שינוי מהותי בתחבורת ישראל.
"במהלך 2002 ו-2003 בוצע סקר הנוסעים הגדול ביותר שנערך אי פעם בישראל, והוא היווה את הבסיס למאגר הידע שסייע לשרטט את מערך הקווים החדש"
אמיר מתגאה בסקרי הענק שנערכו בקרב… משתמשי התח"צ עצמם, ולא בקרב 75% מהאוכלוסיה שמעדיפים לעמוק בפקקים ולכלות את כספם על דלק ורק לא להכנס לאוטובוס מאחר, איטי, צפוף.
אולי היינו שואלים את נוסעי הרכב מה היה מעביר אותם לתח"צ?!
חלומות באספמיה, מערכות PRT נמצאות על שולחן השרטוטים מאז שנות ה-70, וגם אז דיברו על מערכות מוטות דרישה. האמת היא שאת הטכנולוגיה יש כבר הרבה זמן, אבל גם מערכות ממוחשבות של "תאי נסיעה על מסילות ייעודיות" לא תוכל לעמוד בעומס של עשרות ומאות אלפים של יוממים שעושים דרכם לתוך המטרופולין יומיום.
הערב חיכיתי שעה! שעה! לקו 56. האוטובוס, אגב, בא בזמן, מתברר. אחד לשעה זו התדירות שלו בשעות הערב. בררתי באתר הרה-ארגון – לא עומדים להגביר את התדירות בקו. לא בשעות היום ולא בשעות הערב. "הקו", כך אמר לי נציג הרה-ארגון, "אינו חלק מהרפורמה.
חברת "קווים" ידועה ביחס המזלזל שלה לציבור הלקוחות בגיבוי משרד התחבורה. מספיק לעיין בלוחות הזמנים של קווי בקעת אונו בתקופה שהם הופעלו ע"י דן, ולאחר מכן בלוחות הזמנים מהתקופה של "קווים", כדי לראות איך משנה לשנה לוח הזמנים מתרדד. לא רק בקו 56 התדירות ירדה, אלא גם בשאר הקווים באיזור: 68, 168 ועוד. בנוסף נפגעת תשתית הקווים שהיתה קיימת בימי דן: קו 69 קוצר עד רכבת מרכז, קו 71 בוטל בפועל ע"י פיצולו לארבעה קווים שונים, ועוד.
אוכלוסיית קרית אונו וישובי האיזור גדלה בקצב מהיר, אבל מספר הנסיעות לשם הולך ופוחת, כל פעם בתירוצים שונים.
הנציג צדק, כי בקעת אונו אינה כלולה בפעימה השנייה של הארגון מחדש. הפעימה השנייה כוללת רק את הקווים בתחומי ת"א, ר"ג, ב"ב, גבעתיים, בת ים, חולון ואזור. אנחנו מקווים שבפעימה הבאה יעשו סדר בבקעה, ובפרט ישפרו משמעותית את הנגישות לעזריאלי ולקריה, שהיום ניתנת ע"י קו 56 בעל התדירות הבזיונית.
נקודת האור היא שלפחות קטע אחד של קו 56 כבר טופל בפעימה הזאת: זה כבר לא הקו היחיד שמקשר בין עזריאלי לכיכר רבין ולמסוף רידינג, כי מה-1 ביולי קו 9 יעבור בעזריאלי.
באמת מעניין מה הייתה התדירות שלהם בדן. יש לכם מושג? איזה קישור אולי?
קודם כל ערב טוב ותודה על כל מה שאתם מנסים לעשות בכדי לעודד את הציבור לנסוע בתחבורה הציבורית אבל כשאתם שולחים 2 או3 אוטובוסים מאותו מספר בהפרש של8 דקות בערך ולא שולחים גם מספר אוטובוס אחר כשאחרים יושבים עדין בתחנה כדי לחכות 50 ו40 דקות לאוטובוס כמו למשל היום עברו בתחנה 2 של274 ו2 של74א ו86 לא מגיע
את מפנה את האשמותייך לגורם הלא נכון. אנחנו ארגון שמייצג את הצרכנים ואין לנו שליטה על קווי האוטובוס ואופן תפעולם. אנחנו ממליצים לך לפנות לאגד ולמשרד התחבורה בצירוף פרטים מדויקים על שעת האירוע והתחנה שבה חיכית, ואנחנו מקווים שהמקרה יטופל באופן ראוי.
נכון בהחלט לגבי התדירות בערב. קחו את לונדון למשל: גם בפרברים המרוחקים בקווים נידחים, התדירות אחרי 7 היא טובה:
7 עד 8 בערב היא כל 14 ד' במקרה הגרוע
8 עד 10 כל 20 ד'
10 עד 1:30 כל 30 ד'
אני מדבר על המקרה הגרוע. קווים רבים תדירים הרבה יותר, בטח שבמרכז לונדון שם יש קווים רבים שלבדם (כל קו בפני עצמו) נוסעים כל 6-10 ד' עד חצות וכל 12-15 ד' כל הלילה.
ואגב, זה לא שחסר ביקוש לאוטובוס. בשום שלב מהרגע שעליתי עליו (שאול המלך בת"א) עד שירדתי (אלוף שדה ברמת גן) מספר הנוסעים בעמידה לא ירד מ-5. בשלב מסויים 20 איש נסעו בעמידה. ב-22:00 בלילה. וכל מקומות הישיבה היו תפוסים.
תודה לכם! אתם עושים עבודת קודש!
___________________
יותר ויותר נראה לי שזו הולכת להיות קטסטרופה מבחינת העומס על האוטובוסים. אני גרה ברמת גן. מהסביבה שלי קוים 30, 35 ו-34 מגיעים לתחנה מרכזית. העיפו את 30 ו-35, קוים עם תדירות של 12-15 דקות, והשאירו את 34. אמנם הגבירו את תדירותו מחצי שעה ויותר ל-12-15, דקות, אבל שכחו שמעכשיו תתנקז אליו אוכלוסיה של עוד 2 קוים, תדירים ממנו! איך 4 אוטובוסים בשעה יכולים להחליף 10 אוטובוסים בשעה?
בתור ארגון צרכני אנחנו נעקוב אחרי כל הקווים אחרי הארגון מחדש ונעלה את הבעיות שבוודאי יהיו – בעיות של עומס-יתר, בעיות של תדירות לא מספקת וקווים חסרים.
לגבי האיזור של רמת חן ודרך אלוף שדה, מדובר באיזור שהקישוריות בינו לבין התחנה המרכזית ורחוב אלנבי תיפגע קשות בעקבות הארגון מחדש. נותר לקוות שחלק מהנוסעים שעד היום השתמשו בקווים 30 ו-35 ימצאו שגם קווים 39 ו-139 עונים על צרכיהם, וחלק אחר של הנוסעים ייעזרו בקו 104 שיוצא ממסוף כורזין לכיוון התחנה המרכזית ואלנבי. וכמובן נמשיך לעקוב.
ישנו עוד הבעיה שזמן רב אני שם לב אליה, שעל ציר ז'בוטינסקי ת"א, ר"ג, ב"ב, ופ"ת, עוברים כמה קווי אורך כמו הקווים של דן 51,66,82, וכמעט תמיד ובכל שעות היום הם מגיעים בתזמון מדוייק ביחד לתחנה על הציר הזה, ואח"כ צריך להמתין כ-15 דק' לקווים הללו, במקום לתזמן כל 5 דקות קו אחר שמי עולה ויורד על הציר חוסך זמן המתנה רבה,
ותודה על הפעילות המבורכת למשתמשי התח"צ
לצערנו אין כל כך מה לעשות בנדון מכיוון שהקווים הללו יוצאים מנקודות שונות (66 יוצא מאותה הנקודה אבל עושה מסלול שונה וארוך יותר בתוך פתח תקווה) ולכן יש קושי לעשות תיאום וויסות ביניהם. בגדול התדירות המשולבת של הקווים הללו לא אמורה לגרום למצב שכולם מגיעים ביחד, בטח כאשר קו 51 נוסע כל 6-8 דקות. יכולים לקרות מצבים כאלה בזמן עומסי תנועה שאז יכולים להגיע 2-3 אוטובוסים מאותו סוג לאחר המתנה ארוכה, אבל כל עוד אין נתיבי תחבורה ציבורית יעילים, אין מה לעשות נגד זה.
האם בפעימה השלישית של הרפורמה צפויים להשתנות הקויים האלה?
כעיקרון קווי פתח תקווה אמורים להשתנות בפעימה השלישית. כרגע אין פרטים מהימנים אבל ממה שהודלף בזמנו, קו 51 לא ישתנה, 50 יעבור דרך יגאל אלון, קו 66 יהפוך לקו מזלג וישנה את מסלולו וקו 82 יקוצר עד בילינסון. שוב מדובר בספקולציות ואין להתייחס אליהם יותר מדי ברצינות.
ידוע לכם מתי אמורה להכנס לתוקף הפעימה השלישית?
תודה רבה על ההשקעה והפעילות המבורכת. זו הדרך היחידה להזיז את המאובנים שם למעלה.
קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךמחטף התחבורה במוצ"ש בחסות הארגון מחדש « תחבורה בדרך שלנו
מעלים את המחירים, מורידים את השרות וקוראים לזה: "רפורמה".
אין הכנה. אין אנפורמציה ברורה.
משרד התחבורה לא פירסם דרך להתקשר אליו
המשיכו להלחם
אתם הקול של מליוני נוסעים, שאין להם אפילו אפשרות להתלונן.
תודה. נמשיך לפעול למען הנוסעים בכל דרך שאנחנו יכולים.
כל מי שהגיע לתא"לתחנה המרכזית מכל הארץ,לטיפול או למרפאות בבהח"-איכילוב-
עלה על קו 28 ירד בפתח בהח,ברמר הטיפול חצה את הכביש עלה על קו 28
למרכזית,ומשם איש לביתו.
גם כל תושבי צפון מזרח מעוז- אביב -נוה שרת-מעונות הדר-יוסם,רמת-התי"ל
עלו על קו 28 עד ממול בהח"חצו את הכביש.בגמר הטיפול נננגשו לתחנה (היא קרובה)
עלו על קו 28 והביתה.
פשוט,יעיל,בלי טרטורים
שיחזירו את קו 28 ומהר
די קשה גם ככה לאוכליסיה המבוגרת
28 נסע בתדירות של פעם ב-45 דקות, זאת לא תדירות הגיונית לקו עירוני. המסלול שלו היה טוב, אבל היום יש קווים שמגיעים לאיכילוב מרכבת מרכז וממקומות מרכזיים נוספים בתדירות גבוהה יותר. לראשונה יש גם קו מרכבת השלום – קו 9.
קו 40 פועל במוצאי שבת פעם בחצי שעה אז בבקשה שייפעל משעה יותר מוקדמת ויעלו לו את התדירות כי גם במוצאי שבת הוא נורא עמוס!
קו 22 חייב לפעול במוצאי שבת ושיפעל גם אחרי 20:00.
ישמע מוזר אבל קו 404 הוא הקו לילה היחיד שמגיע לצפון תל אביב ולכיון מרכז תל אביב יש לו רק שתי נסיעות וחבל וכדאי מאוד שייפעל כמו קו 405 במקום בשני כיוונים שיהיה מעגלי וגם ייפעל מ שעה 22:00 עד 03:00. וזה ממש יעזור
וגם כל קווי הלילה צריכים לפעול בכל לילות השבוע.
אני ועוד איזה 100 אנשים ישמחו אם השינויים האלה ייקרו.
את צודקת עופרי. הכנו דו"ח פעילות אוטובוסים בשעות הערב ודו"ח פעילות במוצ"ש והדוחות הללו נשלחו לגורמים המעורבים בהפעלה. לצערנו יש התנגדות מאוד גדולה (מסיבות כלכליות ותפעוליות) של חברת "דן" להעלות תדירויות במוצ"ש וכן להפעלת קווים נוספים, אבל אנחנו לא מתייאשים ונשמיך ללחוץ על מנת שתהיה תחבורה ציבורית הולמת בכל שעות היממה.