תפריט סגור

תיק תקשורת: אם ב"דן" נפלה שלהבת, מה יגידו אזובי ה"קווים"?

למבקר המדינה שלנו יש לא מעט עבודה, והיום התפרסם הדו"ח התקופתי התורן שלו. בין הביקורות השונות על משרדי ממשלה יש גם ביקורת נוקבת על חברת "דן" עליה ניתן לקרוא בפירוט בכתבה הבאה. הדו"ח שמתייחס לפעילות "דן" במחצית הראשונה של 2008, מצא בעיות בשירות בנוסע על כל מרכיביו: תדירות הנסיעות, איסוף נוסעים בתחנות, תפעול מסופי נוסעים, צפיפות באוטובוסים, מידע לנוסע והטיפול בפניות הציבור.
מבחינת התדירות נטען כי "דן" מוציאה פחות נסיעות ממה שנדרש בתנאי הרישיון שלה. גם מתוך אלה 3% מהנסיעות לא יוצאות. קודם כל, העובדה שדן חורגים מתנאי הרישיון היא חמורה, אך האשמה העקיפה על כך מוטלת על משרד התחבורה שאינו אוכף את הרישיון ועוצם עיניים כש"דן" מצמצמים נסיעות אפילו בלו"ז הרשמי. משמעות הצמצום היא כמובן בהגדלת העומסים. לגבי הנסיעות שלא יוצאות אפשר יותר להבין את "דן". בדרך כלל מדובר בצמצום נסיעות בקווים תדירים כמו 4, 5, 16, 18 או 51 ולכן התדירות לא נפגעת משמעותית. לא שלא צריך לצמצם את הביטולים, אך זה הרע במיעוטו. באשר לדברים אחרים בולטים לרעה הטיפול שלהם בתלונות הידוע לשמצה, מסופים מוזנחים חסרי תנאים בסיסיים כמו מסוף כרמלית ואפשר להוסיף ממה שלא מופיע בכתבה גם אתר עם מנוע חיפוש לא ידידותי ולוחות זמנים לא שקופים (בקווים תדירים במקום לו"ז מדויק כתוב משהו כמו "פעם ב- 8 דקות").
ועם כל הבעיות הללו, המשמעותיות לכשעצמן, צריך להכיר בעובדה אחת: "דן" היא אחת ממפעילות התחבורה הציבורית הטובות בארץ, אם לא הטובה שבהן בהתחשב בנפח הפעילות שלה. אם תושבי תל אביב או גבעתיים מתלוננים על "דן", הם יכולים לשאול את חבריהם בחולון את מי הם מעדיפים, "אגד" על דילוגי הנסיעות שלהם (גם בקווים לא תדירים), תדירויות נמוכות, הפעלת נסיעות עירוניות באוטובוסים בינעירוניים ושעות סיום פעילות מוקדמות, או את "דן". התשובה תהיה ברורה, אנשים מעדיפים להתרחק מ"אגד" כמה שהם יכולים. אפשר גם לשאול את תושבי קרית אונו, אור יהודה או שכונות שמחוץ למרכז פתח תקווה האם הם רוצים לחזור לימי "דן" או להמשיך לסמוך על חברת "קווים" בעלת השירות הגרוע והלא אמין בעליל שלה, וזו תהיה שאלה רטורית. ולא נדבר על חברות כמו "סופרבוס" שהנהגים שלהן אוהבים לדלג על תחנות בהן יש התקבצויות חיילים ו"נתיב אקספרס" שבאופן חד צדדי ביטלה את כל הנסיעות לשכונת קרית השרון בנתניה אחרי 18:30 פשוט כי בא לה, ושגם אין לה אתר אינטרנט ראוי לשמו.
אפשר להביא עוד דוגמאות אבל לא צריך לשכנע יותר מדי בשביל להבין כמה מצב התחבורה הציבורית בארץ גרוע. זה רק מדגיש את החשיבות של פעילות ארגון "תחבורה בדרך שלנו". נכון שבזמן האחרון מרבית הרשומות עוסקות ברה-ארגון המתקרב בגוש דן, אך איננו שוכחים לרגע את הבעיות הכרוניות של התחבורה הציבורית בארץ ששום רה-ארגון לא יפתור. אנחנו מקווים שדו"ח מבקר המדינה על "דן" ב- 2012 יהיה רזה יותר או אפילו לא יכתב כלל, אך הדרך לכך ארוכה מאוד והיא מאוד תלויה בשיתוף פעולה פעיל של קוראי הבלוג בניטור הבעיות הנקודתיות ובסיוע לראשי היוזמה לטפל בנושאים הקרובים לליבו של כל אחד מהנוסעים, כל אחד בהתאם ליכולתו והזמן הפנוי לרשותו. אז מי שעוד לא עשה מנוי לבלוג, מוזמן להזין את המייל שלו בתיבה בצד הימני של הבלוג, לעשות "לייק" בקבוצת הפייסבוק של היוזמה, לדווח על צפיפות באוטובוסים במסגרת פרויקט "סרדין" ומי שיכול, לצלם עומסים ולהעלות אותם לרשת. כי רק יחד נוכל להזיז דברים בנושא המוזנח כל כך של התחבורה הציבורית בישראל.

8 תגובות

  1. איליה קוגן

    בתור לקוח קבוע של חברות רבות (דן, אגד, קווים, סופרבוס ועוד) אין לי אלא להסכים. מצד אחד, דן מזלזלת בתלונות הנוסעים עד כדי כך שהיא פשוט לא מגיבה לפניות באתר. ההתנהלות הזאת נמשכת כבר שנים רבות, ואני לא סולח לה על זה. אבל מצד שני, כמעט אף פעם אין לי סיבה להתלונן על נהג של דן או על משהו שהחברה עושה.
    לסופרבוס או לנתיב/אומני, לעומת זאת, הייתי יכול לכתוב מכתב תלונה כל שבועיים אם היה לי חשק, וזה שהם עונים (תוך כדי הסרת אחריות) לא ממש משפר את המצב.
    חברת קווים בכל ההתנהלות שלה מצפצפת על צרכי הנוסעים – מחליפה קווים שימושיים בקווים קקיוניים ומבטלת אותם אחרי חודשיים, ומצמצמת באופן משמעותי והדרגתי את לוחות זמנים של הקווים שהיא ירשה מדן. למה את ביטולי הנסיעות של דן בדקו, ושל קווים לא? אם כבוד המבקר היה בודק כמה הצטמצם הלו"ז של חברת קווים מאז שהיא קיבלה את הקווים מדן, הוא היה מגיע לאחוזים מפתיעים. בעוד שבאותה תקופה הלו"זים של דן נשארו כשהיו, או במקרה הגרוע צומצמו קצת (ולא שאני מצדיק את דן – להפך, אני לא מבין איך אפשר לצמצם לוחות זמנים כשאוכלוסיית המדינה גדלה באופן עקבי).

    • איתי

      דוגמה מצוינת ובוטה לזלזול בנוסעים מצד חברת דן, בא לידי ביטוי בביטול התחנה של קו 23 ברחוב הכרמל, התחנה השנייה לאחר מסוף הכרמלית לפני כחודשיים. לא פורסם מידע מקדים, לא באתר האינטרנט של החברה (יש לי צילום מסך) ולא הודבקה מדבקה המציינת את ביטול התחנה לקו זה. למרות פנייתי להבהרה, גם לפניות הציבור באמצעות אתר האינטרנט וגם בפקס להנהלה, לא נעניתי בתשובה, גם לא לאחר איום בצעדים משפטיים בפעם השנייה.
      מכתב נוסף נשלח למפקח על התעבורה במשרד התחבורה בשתי הפעמים כעותק. לא קיבלתי תשובה גם מהגוף, שתפקידו "לפקח על התעבורה".

  2. איליה קוגן

    משהו שחשוב להגיד – אנחנו יכולים לדוש מפה ועד להודעה חדשה בשאלה איזו חברה טובה יותר ואיזו פחות טובה, אבל בעשותנו זאת אנחנו רק מסיטים את תשומת ליבנו מהבעיה האמיתית.
    וכל הבעיות נובעות ממשרד התחבורה. משרד התחבורה הוא זה שצריך לדאוג לשילוט נכון בתחנות. משרד התחבורה הוא זה שצריך לבקר את שירות הלקוחות של כל חברה ולא לתת לה להתעלם מאף תלונה של לקוח. משרד התחבורה הוא זה שמאשר לנתיב אקספרס ולקווים לצמצם נסיעות. הוא זה שבפורטל שלו לוחות הזמנים של חברות אומני אקספרס, נתיב אקספרס ונצרת הופיעו בחג הפסח וביום העצמאות כאלו מדובר ביום חול. הוא זה שאינו דואג לתחבורה משלימה נאותה מתחנות רכבת.
    אז עם כל הכאב בשירות הגרוע שאנו מקבלים, זה לא באמת משנה אם נותנת אותו חברה כזאת או אחרת. מה שרקוב פה זה שהרגולטור אימפוטנט.

    • איתי

      בעייה נוספת. לעיריית ת"א ומשרד התחבורה כ-50% בעלות כל אחת על נתיבי איילון. נתיבי איילון מסירים אחריות מלבד התכנון התעבורתי.
      רוצה להתלונן על בעיות התאמת הרמזורים בציר בן-יהודה, העלולים ליצור עומס ו"לתקוע" את הרחוב, במיוחד לאחר יישום הרפורמה, המסיטה את קווי דיזנגוף לציר בן-יהודה? נתיבי איילון יפנו אותך למחלקת התעבורה בעיריית ת"א.
      שילוט ומידע בתחנות? חברות האוטובוסים. לוחות מידע אלקטרוניים ומת"צ? משרד התחבורה.
      אין לנו מענה ישיר, מרוכז, לפניות, המרכז את כל הבעיות התעבורתיות בגוש דן. מצב זה הוא אבסורד. מעניין מתי רעיון הרשות המטרופולין התעבורתית בגוש-דן יצא אל הפועל. להערכתי, דבר זה אינו בסדר העדיפויות הנוכחי של שר התחבורה.

  3. מוטי פנחסי

    הכל נכון. שני דברים:
    א. לאחר לחץ מאסיבי חברת נתיב אקספרס ומשרד התחבורה החזירו את הנסיעות עד 22:00 ועכשיו תושבי קריית השרון יכולים לחזור הביתה גם בלילה מתל אביב;
    ב. לאחר מספר רב של פעמים שבהן קו 11 מחוף הכרמל לטכניון יצא באיחור של כרבע שעה **מתחנת המוצא שלו** נמאס לי, שלפתי מצלמה, תעדתי את הכל כולל הצפיפות באוטובוס, וכמובן מספר קוד האוטובוס ומספר הרישוי, ושלחתי לאגד ולמשרד התחבורה. הנה שני לינקים קצרים וזכירים:
    http://bit.ly/latebus
    http://bit.ly/latebus2
    לאחר כמה שבועות קיבלתי מאגד מכתב התנצלות (הם חקרו בעזרת GPS וראו שצדקתי) – כולל שובר בסכום של 49.60 ש"ח – מחיר כרטיסיה, אותם קיבלתי במזומן בקופת אגד!
    מאז רק חיכיתי לאחור אבל קו 11 כבר לא אחר לי יותר 🙁

    • תחבורה בדרך שלנו

      כל הכבוד על האקטיביזם התחבורתי! זה בין השאר הדרכים בהם אנחנו רוצים לפעול. כן ירבו מצטרפים כמוך ואתה מוזמן להמשיך ולתעד מחדלים תחברותיים כפי יכולתך.

  4. קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךמחדל מסכן חיי אדם באוטובוס של "דן" « תחבורה בדרך שלנו

התגובות סגורות