החל ממחר (13.5.12) יחולו מספר שינויים בקווי חברת "מטרופולין". באזור השרון.
- הוספה של קו חדש – קו 8 המקשר לראשונה בין "השכונה הירוקה" בכפר-סבא עם מרכז העיר ,אזור התעשייה ותחנת הרכבת . הקו מתגבר גם את הקווים הקיימים לאורך רחוב ויצמן. טרם פורסמו לוחות הזמנים של הקו.
- הוספת נסיעות של קו 149 החל מה-13.5 – תתווסף נסיעה אחת לכל כיוון, אך מדובר בנסיעות שיתגברו את התדירות בשעות בהן התדירות של הקו לוקה בחסר, ולכן צפויה הקלה מהותית בשעות אלה.
לצד הבשורות החיוביות, ועל מנת לפנות משאבים לקו 8 ולקווים נוספים שיושקו בקרוב, . יבוטלו מספר נסיעות בקווים 29,39 – קווים מאספים מכפר-סבא למרינה הרצלייה דרך רעננה ומרכז הרצלייה . מהתחשיב שלנו מדובר בביטולן של 15 נסיעות ביום (7,8 נסיעות לכל כיוון ) של שני הקווים 29,39 . חשוב לציין שעיקר הצמצומים יהיו בשעות בהם תדירות הקו היא גבוהה (מדובר בהורדה של נסיעה בשעה בחלק משעות היום) ולכן הדבר לא יתבטא בהגדלה משמעותית בזמן ההמתנה לאוטובוס. עם זאת, סביר להניח שהצפיפות בקו עשויה לעלות. לכן אנו קוראים לנוסעים באזור השרון להיות ערניים ולעקוב באופן שוטף אחר העומסים בקו. במידה ויש עומסים קיצוניים חשוב שתדווחו עליהם במסגרת פרויקט סרדין.
ניתוח השינויים הללו מראה שלמרות הורדת התדירות בקו 29 (שעדיין תישאר גבוהה באופן משמעותי ממה שהיה בתקופת "אגד") מדובר בשיפורים. קו 8 צפוי להוריד עומס מקו 29, שהוא קו לא יעיל באופן מובהק (נסיעה של 90 דקות בממוצע בין כפ"ס למרינה הרצלייה). נראה שחברת "מטרופולין" חושבת מחוץ לקופסה (מה שקשה להגיד לצערנו על רוב המפעילים) ובוחרת בצעד לא פופוליסטי של פגיעה מידתית בקו מוכר אך מסורבל על מנת להסיט את התשומות לקווים יעילים (כמו קו 8) המתאימים לתחבורה המודרנית המבוססת על קווים קצרים ויעילים ולא על קווי "ספגטי" שמוציאים שם רע לתחבורה הציבורית בישראל, ומבריחים כל מי שיכול לרכב הפרטי, למרות העלויות המתעצמות של אחזקתו.
עם זאת, חבל שעל מנת לעשות משהו טוב חייבים לקצץ מהכיוון השני. הדבר נובע בראש ובראשונה בגלל תשומות מוגבלות. אנו קוראים למשרד התחבורה להוסיף תשומות באופן מיידי לתחבורה הציבורית כדי למנוע מקרים של "משחק סכום אפס" שבהם בשביל לתגבר קו אחד צריך להוריד נסיעות בקו אחר.
מדי פעם אני מגיעה בתחבורה ציבורית מבאר שבע לרעננה. (רח' הפלמח)…אני יורדת (עם המזודות) ברח' אחוזה ומשם לא ידוע על אוטובוס שיגיע לרח, הפלמח שנמצא ליד מרכז די מאוכלס (כגון ב"יס תיכון וכולי…) האם יש תחבורה מאחוזה לכיוון הפלמח ?????
קשה לי להסכים עם רוח הדברים שקו 29 הוא קו בלתי-יעיל, אבל אני בהחלט מסכים עם הסיפא שדרושות יותר תשומות. קו 29 הוא קו ישר וברור, ומחבר בין ריכוזי אוכלוסיה צפופים – לא לחינם מתוכנן לאורך מסלולו תוואי של BRT. עם העדפה לאורך המסלול ועם הקפדה על ויסות, זמן הנסיעה (כולל המתנה) יוכל להיות סביר לנסיעות רבות עם קו זה.
נכון שצריך אופציות טובות יותר עבור מי שמגיע מכפר סבא לאזור התעשיה של הרצליה. למשל תדירות גבוהה יותר בקו 149 וקו 501 ומקום נוח להחליף ביניהם (אפילו ממוזג) היה מאפשר הגעה מהירה. אבל צריך לחשוב גם על זמן ההמתנה ועל דילול של נוסעים בקו כמו 29 שיגרום בהכרח להפחתה בתדירות.
קו 29 הוא קו "עמוד-שדרה" והתדירות הנוכחית של 12-15 ד' בחלק משעות היום איננה מספיקה לקו כזה. גם אם המחיר הוא נסיעות שבחלקן יש פחות מ-100% תפוסה, רצוי שהתדירות בקו כזה לא תרד מפעם ב-10 ד'.
והתדירות לא תרד מ10 דקות! אלא מ7 ל9 בשעות מסוימות…
בין 2 ל-3 בצהריים התדירות מכ"ס להרצליה היא כל רבע שעה (כולל קו 39). כמו כן, בשעות רבות במהלך היום היא כל 12 ד'.
שלום אלון ,
תודה רבה על ההערות החשובות.
למיטב הבנתנו התדירות של קוי 29 /39 תישאר גבוהה : הצימצום הוא בשעות בהן הקו תדיר מאוד ממילא ולכן ההשפעה העיקרית (באם תהיה) עלולה להיות עליה בתפוסת הנוסעים וזמן ההמתנה ישאר קצר מאוד.
אני כמובן מסכים שהתוואי הוא "עמוד שידרה" בשרון הדרומי ,אך בניגוד ל-BRT המתוכנן בתוואי המקורב ,קו 29 לא נהנה מנתיבים בלעדיים. לכן הוספתם של קווים מהירים שנותנים כיסוי יעיל יותר בחלקים חופפים מהתוואי שלו בהחלט מהווים חלופה עדיפה בהרבה לחלק מהנוסעים ובכך ככל הנראה יורידו מהעומס הקיים בנוסף לשירות של קהל יעד שלא כוסה עד היום או לא כוסה בצורה יעילה/תדירה מספיק.
בכל מקרה ,אחרי שנילמד את מכלול השינויים הצפויים ובהתאם למשובי הנוסעים נפנה לחברה בצורה מרוכזת וכמובן נעדכן כאן .
בברכה ,
עמית שמש רכז אזור השרון "ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל"