פרויקט הרכבת הקלה בגוש דן תקוע כבר יותר מדי זמן ולפי ההערכה האופטימית ינוע רק באוקטובר 2021. בינתיים בחברה המבצעת של הפרויקט "עסקים כרגיל". מצהירים הצהרות פומפוזיות, עושים גזירת סרטים לכל שלב קטן בפרויקט וממשיכים לרשום צ'קים בלי תזוזה משמעותית. כל זאת בגיבוי משרד התחבורה והאוצר. קיצוצים בתקציב או לא, בנת"ע לא נוגעים. היא קדושה וחסינה מקיצוצים אפילו יותר ממשרד הביטחון. כמובן ששקיפות אין, ואת החשבון משלמים אנחנו משלמי המיסים.
עד שקם ח"כ סלומיאנסקי, שלאור המצב בהחלט ניתן לכנות אותו "צדיק בסדום" והחליט לבדוק מה באמת קורה בגוף הענק. אז הוא הזמין דו"ח ממרכז המחקר והמידע של הכנסת שמצא את מה שאנו ידענו כבר מזמן: חריגות ענק מהתקציב הראשוני, התנפחות הוצאות הנהלה וכלליות ללא פרופורציה בגידול מצבת כוח אדם וחוסר שקיפות. הוא אף זימן דיון מיוחד בוועדת הכספים על רקע הדו"ח. אלא שהלוביסטים של נת"ע עשו את העבודה שלהם יפה וכל הדיון חברי הכנסת עסקו במי יחניף יותר להנהלת נת"ע. רק הנציגה שלנו, טובה אבן חן, צעקה ש"המלך הוא ערום". לדבריה "אין שום צורך לשכנע אותנו שנחוצה תחבורה ציבורית, אבל לא רוצים את זה בצורה לא ראויה. אני תמהה: זומן כאן דו"ח מטעם יחידת המחקר של הכנסת, אף אחד לא מעלעל בו ולא שואל שאלה מתוכו". במקום שמישהו יקשיב לה התייצבו כל חברי הכנסת מאחורי נת"ע ושיסעו את דבריה בברוטליות.
לקינוח וסיום "הולם" לאותו דיון מבזה חתמו אתמול שר האוצר ושר התחבורה על מינויו של יהודה בר-און לתפקיד מנכ"ל נת"ע. אותו בר-און שמופיע שלוש פעמים ובשני דו"חות מבקר המדינה, בין השאר בנושא ניגודי עניינים. אותו בר-און שקיבל מאות אלפי שקלים כיועץ בחברת הסברה של פרויקט הארגון מחדש בגוש דן שנכשל בראש ובראשונה בהיבט ההסברתי. אותו האיש הוא זה שיוביל את אחד הפרויקטים היקרים והשאפתניים שהיו אי-פעם במדינה. לאור התנהלותו בעבר בהחלט אפשר להגיד שסביר להניח שלא נראה שינוי משמעותי לטובה בדפוסי התנהלות של החברה.
קיום ועדת הכספים אתמול בתקופת פגרה של הכנסת והתגובות החיוביות שהתקבלו מקיר לקיר לא נותן לנו אלא לחשוב שכל זה מהווה בסיס לבקשת נת"ע להגדיל את התקציב מ- 10 ל- 16 מיליארד ש"ח (כסף קטן כנראה). חברי ועדת הכספים, שר האוצר ושר התחבורה נתנו בהתנהלותם גושפנקא לחוסר שקיפות, בזבוז כספי ציבור, ניגודי עניינים, חוסר יעילות ועוד רעות חולות של המנהל הציבורי (וחלקם נאמרו על ידי מבקר המדינה). את המחיר נשלם אנחנו. פרויקט הרכבת הקלה בגוש דן ישפיע על כל תושב גוש דן למעשה. עלינו להתכונן ל- 7 שנים (ורוב הסיכויים שאף יותר מזה) של חפירות בצירים הראשיים של גוש דן שיביאו לסיוט תחבורתי וסבל למאות אלפי תושבים. לעבודות אלה יהיה גם מחיר כלכלי כבד. מישהו חשב על פתרון תחבורתי הולם כמו פיתוח תחבורה ציבורית אלטרנטיבית שתוריד חלק ניכר מהרכבים לזמן העבודות? אולי. מה שכן, הפתרונות לא נראים בשטח והקו האדום המקדים תקוע כבר שנה ונדחה עוד ועוד. אבל הדברים הללו כנראה לא מעניינים לא חברי כנסת ולא את קבלן הפרויקט. רק כשיתחילו להגיע תלונות על שיתוק תחבורתי יטרח חבר כנסת תורן לקיים דיון פופוליסטי באיזו ועדה שכרגיל לא יביא לשום תוצאה. רק אנחנו נגיד "אמרנו לכם" אבל לא נרגיש טיפה של סיפוק, כי לא רצינו להגיע למצב הזה.
ולסיום למי שתוהה מדוע ארגון פעילים בעל מהות צרכנית שמתעסק בקידום מעמד הנוסע הפך פתאום ללוחמי מנהל תקין ושקיפות בתחום התחבורה (כמו הגב' קרן טרנר בדיון בכנסת). התשובה היא פשוטה: קבלת החלטות שקשורות לתחבורה ציבורית, אפילו הקטנות ביותר, קשורה באופן ישיר לשקיפות ולמנהל התקין. למי שלא מכיר, ארגוננו הוקם על רקע חוסר השקיפות בהסברת הארגון מחדש בגוש דן (שאותו הוביל אותו מר בר-און!) ודו"ח סיכום שלושת החודשים הראשונים לארגון מחדש (ששימש כבסיס לדו"ח מבקר המדינה שאזכר גם את מר בר-און) התמקד בחוסר שיתוף הציבור וכישלון ההסברה. לטעמנו שקיפות ומנהל תקין הם היסוד ההכרחי לקידום תחבורה ציבורית, כי ברגע שמכרזי ההפעלה לא חשופים לציבור, המדינה חותמת על הסכם שערורייתי עם זכיין הרכבת הקלה בירושלים (שהיום במשרד התחבורה מצטערים עליו בדיעבד), תחנות אוטובוס מעוצבות כשלט פרסומת ללא דאגה לרווחה בסיסית של הנוסעים וחברת הבקרה מקבלת סכומי עתק והכול בגלל שבכיר במשרד התחבורה למד עם בעל החברה בבית הספר, הנוסעים לא יצאו נשכרים מכך. לכן אנו נמשיך לפעול למען שקיפות והמנהל התקין בכל הקשור לתחבורה הציבורית.
היום שבו המנהל התקין פשט את הרגל
2 תגובות
התגובות סגורות
קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךעבודה שחורה » נתיבי תחבורה עירוניים (נת"ע) – הצלחת הלוביסטים
קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלך10 המכות של התחבורה הציבורית בישראל | ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל