תפריט סגור

מהפכת התחבורה של הקווים הבינעירוניים בצפון

החל מיום שישי הקרוב (4.4) תחול אחת הרפורמות הגדולות ביותר שהיו כאן במפת קווי התחבורה הציבורית, ובפרט בקווים הבינעירוניים. הרפורמה המדוברת מתוכננת מזה שנים והנה היא יוצאת לפועל. עיקרה של הרפורמה היא ביטול הקווים הארוכים שנוסעים מתל אביב לטבריה וקרית שמונה ועוברים דרך עפולה, ופיצולם לשני חלקים: קו מתל אביב לעפולה וקו מעפולה ליעדים רחוקים בצפון. עדיין ניתן יהיה לקחת קווים ישירים לטבריה וקרית שמונה אך קווים אלה ייסעו דרך כבישים 70 ו- 77 במסלול קצר ויעיל יותר. לאור השינויים וחוסר הבהירות של החוברת של משרד התחבורה (כהרגלם בשנים האחרונות) ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל שוב כאן כדי לעשות סדר. בשורה התחתונה יש כאן מהפכה, אך האם מדובר בשינוי לטובה תגיד רק המציאות בשטח.
 
קו 835 ז"ל

קווים מבוטלים

ונתחיל מהבשורה הפחות טובה לחובבי קווים ארוכים וישירים. במסגרת הרפורמה יבוטלו מספר קווים היסטוריים, בראשם יבוטל קו 835 מתל אביב לטבריה, וכן קו 830 (לטבריה דרך חדרה), כמו כן יבוטל קו 842 לקרית שמונה דרך עפולה. גם בגזרת הקווים המאספים יהיו ביטולי קווים, ובראשם קו 841 המיתולוגי בין תל אביב לקריית שמונה דרך כל מקום אפשרי ו"אחיו הקטן" 823 לנצרת עילית דרך עפולה. בנוסף לקווים יחסית מרכזיים אלה יבוטלו מספר קווים בעלי נסיעות בודדות בשבוע: קו 829 (תל אביב – בית שאן דרך פתח תקווה), קו 833 (תל אביב – אשדות יעקב) וקו 844 (חצור הגלילית – תל אביב). מהקווים הארוכים שעוברים דרך עפולה יישארו רק קו 840 שיוסיף להיות חלופת לילה (עם נסיעה בודדת ב- 23:15) לקרית שמונה וקווים בעלי נסיעות בודדות: קו 834 (אשדות יעקב – תל אביב). בנוסף לקווים אלה שיבוטלו לא יעברו יותר קווים 962 (ירושלים – טבריה), 963 (ירושלים – קרית שמונה) ו- 964 (ירושלים – חצור הגלילית) דרך עפולה ובמקום זה יעברו דרך צומת עין תות והמוביל שהיא דרך ישירה ומהירה יותר.

יש אלטרנטיבה (והיא אפילו לא רעה)!

את מקום הקווים המבוטלים יתפסו 2 קווים מתל אביב לעפולה שהיו קיימים כיום עם נסיעות ספורות בשבוע ועתה יהפכו לקווים המרכזיים לאזור. מדובר בקו 825 שייסע בין תל אביב לעפולה דרך כביש החוף ויעצור בתחנות הראשיות בכביש החוף ובכביש ואדי עארה ובקו 821 שייסע בין תל אביב לעפולה דרך פתח תקווה, כביש 4, חדרה וואדי עארה כאשר הוא יעצור בכל התחנות של קו 841 המבוטל (כלומר בתחנות הראשיות עד חדרה ובכל התחנות בוואדי עארה). תדירות קו 825 היא 20 דקות בשעות היום העיקריות ו- 30-45 דקות בשעות השפל והקו יפעל עד השעה 22:00. תדירות קו 821 המאסף תהיה פעם ב- 60 דקות ברוב שעות היום וביום א' בבוקר הקו יתוגבר לטובת החיילים. הנסיעה האחרונה של הקו תצא ב- 23:45 כחלופה לנסיעת החצות המיתולוגית של קו 841.
מי שרוצה להגיע מירושלים לעפולה יוכל להשתמש בקו 953 שיתוגבר. למי שעדיין רוצה להגיע לטבריה וקרית שמונה בדרך הישירה ובלי להחליף אוטובוס גם כאן דאגו לנו בדמות תגבור קו 845 המוכר לקרית שמונה (דרך צומת המוביל) ובקו חדש למעשה לטבריה שמספרו 836 וגם הוא נוסע דרך צומת המוביל. קו 845 ייסע בתדירות 30-45 דקות ברוב שעות היום ויתוגבר ביום א' בבוקר לטובת החיילים. עם זאת הקו יסיים את פעילותו מוקדם: בשעה 19:00. קו 836 יהיה פחות תדיר וייסע בתדירות של 40-60 דקות ברוב שעות היום (תגבור ביום א' בבוקר) ויסיים בשעה 20:10.  גם מי שרוצה להגיע מירושלים ליעדים אלה יוכל ליהנות מקיצור זמן הנסיעה בזכות העברת קווים 962 (לטבריה), 963 (לקריית שמונה) ו- 964 (לחצור הגלילית) לכביש 70 דרך צומת המוביל. 
למי שרוצה להגיע לתחנות הביניים שבין עפולה לטבריה וקרית שמונה יכול להחליף בעפולה לאחד משלושה קווים חדשים: קו 542 נוסע מעפולה לקריית שמונה במסלול ותחנות קו 842 בתדירות של 40-60 דקות; קו 541 מחבר בין עפולה לקריית שמונה דרך טבריה במסלול ותחנות קו 841 וייסע בתדירות של פעם בשעה ברוב שעות היום, וקו 442 שהיו לו עד עתה נסיעות בודדות ביום יתוגבר מאוד ויהיה הקו העיקרי שיסע בין עפולה לטבריה במסלול ותחנות קו 541 (ו- 841 בעבר) כשתדירותו 2 נסיעות לשעה (יחד עם 442 במסלול זהה לטבריה התדירות המשולבת תהיה פעם ב- 20 דקות). מי שרוצה להחליף אוטובוס יוכל לעשות זאת ללא תוספת תשלום באמצעות הכרטיסייה הנטענת על "הרב-קו". נוסע כזה יצטרך להצהיר על יעד נסיעתו עם עלייה לקו הראשון. חשוב לציין שנסיעת ההמשך מותנית בשימוש בקו של "אגד", דבר לא מובן כל כך בימים של ריבוי מפעילים והצהרה של משרד התחבורה על "פתיחת האזורים לתחרות".

מי ירוויח מהרפורמה?

על פניו ברפורמה הנוכחית ישנו היגיון רב מכיוון שקווים כה ארוכים שנסעו לרוב על כבישים מלאי רמזורים שלא שודרגו (כגון כביש ואדי ערה) היו לא אמינים בתחנות הביניים.  כך שמי שירוויחו במיוחד מהמהלך הם נוסעים מעפולה לתחנות הביניים לכיוון טבריה וקריית שמונה. נוסעים אלה ירוויחו בראש ובראשונה ודאות גדולה יותר מתי יעבור הקו הבא, כמו גם אמינות גדולה יותר של הקווים החדשים הנובעת מכך שככל שהקו קצר יותר, הוא נוטה להיות אמין יותר (ונכון במיוחד הדבר בקווים הבינעירוניים)
גם הנוסעים ליעדים הרחוקים כגון טבריה וקרית שמונה ירוויחו בגדול מהמהלך בשעות היום העיקריות. כך קווים 836 ובמיוחד 845 יספקו זמן הגעה מהיר יותר בתדירות מתוגברת. גם הנוסעים לירושלים הנוסעים ליעדים רחוקים ירוויחו מהמהלך בזכות הארכת הנסיעה בכביש 6 ונסיעה במסלול קצר ומהיר יותר.

מי עלול להפסיד מהמהלך?

המונח "עלול להפסיד" הוא לא מקרי מכיוון שעל פניו הקווים תוכננו כך שלא אמורים להיות מפסידים רבים מהמהלך במידה וכל מרכיביו יצאו לפועל. ובכל זאת ישנם כמה סוגי נוסעים שפחות ייהנו מהמהלך. מדובר בראש ובראשונה לנוסעים מפתח תקווה, הוד השרון, יישובי הכביש הישן לאזורים שמעבר לעפולה. עבור אלה שנוסעים ליעדים שעד עפולה קו 821 יפעל עד 23:45 כך שהם לא יפסידו הרבה. אלטרנטיבה נוספת היא לנסוע לתל אביב (במקרה של הפתח תקוואים) או לחדרה בקו 921 (לגבי השאר) ולהחליף לקו 840 שם, מה שיכול לסרבל מאוד את המהלך בגלל תדירויות נמוכות (הנסיעה היחידה של קו 840 תצא בשעה 23:15. גם הנוסעים לנצרת שהיו מסתייעים בקו 823 ייפגעו. אמנם כפיצוי מופעל קו 723 בין חדרה לנצרת עילית אך מדובר בקו בעל נסיעות בודדות. הפתרון עבור נוסעים אלה הוא לנסוע בקו 821 לעפולה ומשם להחליף לקו 354 (לנצרת עילית בלבד) או קו 356 (לנצרת ונצרת עילית) של חברת "קווים". ההחלפה גם לא כלולה בכרטיס המעבר כך שהנוסעים עלולים לשלם תשלום נוסף. באופן דומה נוסעים לבית שאן בקו 829 ייפגעו ויצטרכו גם הם להחליף בעפולה לקו 411 או 412 של "קווים" בבית שאן. גם הנוסעים מחדרה לטבריה ייפגעו מביטולו של קו 830 על נסיעותיו הספורות. עדיין, מדובר בקהל נוסעים קטן למדי ואפשר להגיד שהפגיעה במקרה זה היא מידתית.
פחות חד-משמעי הוא עניינם של אלה שעד היום מגיעים באוטובוס אחד לתחנות הביניים הקטנות שאחרי עפולה (רבים מהם חיילים) והיו נוסעים בקווים כמו 835 ו- 842. על פניו הנוסעים יצטרכו לנסוע ב- 2 קווים מה שייקח להם יותר זמן. אולם התדירות הגבוהה יחסית של קווים 442, 541 ו- 542 בקיזוז ההפסקה שהייתה בקווים הארוכים בתחנה המרכזית בעפולה אמורים לקזז את ההפסד וייתכן ונוסעים אלה רק ירוויחו בשעות היום העיקריות. יחד עם זאת, בשעות הערב עם הקטנת תדירויות הקווים עלולים נוסעים אלה להמתין בתחנה מעל 30 דקות מה שיאריך את זמני הנסיעה. עוד אוכלוסיה שיכולה להפסיד מהמהלך הם ירושלמים שצריכים להגיע לעפולה והדבר תלוי בראש ובראשונה בתדירות הקו מירושלים. בשורה התחתונה קהל המפסידים הפוטנציאליים הוא קטן יחסית אך הכול תלוי כאמור בביצוע הרפורמה.

בשורה התחתונה

על הנייר, הרפורמה אמורה להיטיב הרבה יותר מאשר להרע. מדובר במהלך הגיוני שתכליתו ליצור היררכיה ברורה יותר בין אלה הנוסעים ליעדים רחוקים יותר (ויזכו בקווים במסלול יותר מהיר) לנוסעים ליעדי ביניים שיזכו לסוג של "תחבורת מעברים" (מומלץ לקרוא על ההיגיון ברפורמה בפוסט המעולה של הרוכב לאוטובוסים. רק חבל שנסיעת ההמשך מותנית בהחזקת "רב-קו", דבר שיפגע בנוסעים מזדמנים. עם זאת, בין הרעיון על הנייר לביצוע בפועל יש פער גדול במקרים רבים וכאן עולות מספר שאלות, בעיקר בכל הנוגע לתדירות הקווים כאשר נראה שנוסעים בשעות הערב ובמוצאי שבת עלולים להיפגע מזמני המתנה ארוכים (ומוצאי שבת בקווים אלה נחשב יום עמוס למדי עקב נסיעות חיילים). האם הקווים החדשים לעפולה יעמדו באתגר של יום א' בבוקר ויום ה' אחר הצהריים שבהם הם מלאים חיילים? האם המעברים אכן "יתקתקו" כמו שצריך? ומה יהיה בשעות הערב כשהתדירות נמוכה בכל המקטעים? תשובות לשאלות אלה נראה כבר בשבועות הראשונים לביצוע. אנו מקווים שבמשרד התחבורה וב"אגד" ידעו להסיק מסקנות ולתקן דברים בדרך במידת הצורך.
לצפייה בחוברת "מתקרבים למרכז" של אגד.

תגובה 1

  1. קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךלו היינו מינסק… Minsk transport revisited 2014 | ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

התגובות סגורות